Blogg

Tänderna är viktiga, men trots allt bara en del av en helhelt. Så här i vår blogg tar vu upp allt möjligt som har med skönhet och välmående att göra.

Det blir en intressant och spännande blandning av artiklar för den som bryr sig om sig själv och sitt yttre.

Vad är skalfasad och vad blir priset?

27 sep 2019

Det finns flera vägar till ett riktigt snygga tänder och därmed ett vackert leende. En väg är att välja skalfasad. Ett effektivt sätt – men även dyrt sätt.

Porslin eller plast

Skalfasad kan vara tillverkad av porslin eller plast. De ger ungefär samma funktion men har ändå vissa saker som skiljer dem.

Om porslinsfasad väljs kommer en extremt tunn porslinsskiva att monteras på tanden. Detta främst på framsidan då det är vad som syns utåt. För att porslinsskalet ska fastna sker först en behandling av tänderna. Därefter limmas de fast med ett material som kallas för cement.

Mycket hög hållbarhet

I och med att det inte handlar om en speciell behandling utan att porslin eller plast monteras på tänderna är skalfasad ett extremt hållbart sätt att hålla tänderna snygga. Ofta nämns 25 år i hållbarhet och ibland ännu längre. Detta gällande porslin. Skullen fasad lossna tidigt efter montering får man gå tillbaka och be om ny montering. Det kan vara extremt små detaljer som avgör om den sitter fast eller inte.

Tandläkare

Vad kostar det?

Priset kan variera något mellan olika kliniker. En tandläkare i Stockholm ger riktpris på 5 - 10 000 kr men samtidigt är det svårt att sätta ett exakt pris innan en konsultation har genomförts. En annan klinik anger att det är flera faktorer som är avgörande. Även Expressen nämner en liknande prisnivå i en artikel om skalfasad i porslin.

Med plast blir priset något billigare. Enligt kvällstidningen kan man räkna med 800 kr till 2000 kr per tand. Men då är hållbarheten betydligt kortare med enbart två till fem år. Fördelen är att detta går snabbare hos tandläkare och att hela processen kan vara klar på ett enda besök.

Men bara genom att titta på ett par kliniker i Stockholm ser man snabbt att prisskillnaden är stor. En annan klinik skriver exempelvis att skalfasad kostar ”från 11 000 kr”. Denna klinik har valt att enbart jobba med porslin utifrån att kvalitén är så betydligt högre än plast.

Så går det till

Följande steg för steg guide är inspirerad från den klinik i Stockholm som anger att priset är från 11 000 kr.

1. Före behandlingen

Först sker ett konsultationstillfälle så fotografering och röntgen sker. Man pratar även förutsättningar och förväntningar.

2. Behandling

Nu ska en skalfasad monteras på tänderna. Fasaden är enbart 0,2 mm tjock vilket gör att extremt lite slipning behöver ske för att de ska passa. Men för att kunna fästa skalfasaden krävs att man gör ett avtryck av tänderna så att fasaden ska kunna skapas exakt efter kundens förutsättningar. Fram till att porslinsfasaden monteras får kunden har plastfasad. När det sedan är dags att montera sker detta med ett slags flytande cement.

3. Efteråt

Man behöver inte förhålla sig till något speciellt efteråt.

Tandläkare i Sundbyberg

11 apr 2019

Våra tänder utsätts dagligen för yttre påverkan som sliter på tänderna. Vi blir sedan barnsben informerade om att man måste borsta tänderna morgon och kväll samt inte småäta för mycket.

När vi har fått våra riktiga tänder är det ju faktiskt så att vi ska ha dessa livet ut och man gör klokt i att vara rädd om dem. Ändå slarvar vi och småäter vi, dricker juicer och läsk mer än någonsin. Man brukar säga att tänderna klarar sex syraattacker per dag utan att skadas. Då tar saliven hand om födan och skyddar tänderna. Något som inte många tänker på är att man inte ska borsta tänderna för tidigt efter man har ätit eftersom man har kvar rester av mat och dryck i cirka 30 minuter. 

När tänderna utsätts för mycket attacker och framför allt socker och andra frätande produkter slits emaljen ner och det bildas lätt tandsten som utvecklas till karies och tandköttsproblem. 

Sedan kan man också få problem med visdomständer med åren. Det kan uppstå tandvärk och andra problem som till exempel huvudvärk när tänderna börjar röra på sig. Det vanligaste är att man får dra ut dem eftersom de egentligen inte behövs.

Vad kan man då göra?

Förutom tandborstning varje morgon och kväll så bör man använda tandtråd eller tandstickor dagligen. En vanlig tandborste kommer nämligen inte åt emellan tänder på ett tillräckligt bra sätt.

Det är även bra att skölja med flour ibland. Man kan också tugga tuggummi med flour efter måltider. Tänk dock på att det aldrig kan ersätta tandborstning utan ska endast ses som ett komplement.

Regelbundna kontroller

Även om man sköter sina tänder bör alla gå till tandläkaren varje eller varannat år för att konreollera sina tänder och eventuellt vidta åtgärder. Det kan handla om att ta bort tandsten, laga hål eller få bättre tandkött. Mycket är genetiskt i livet och så även vår tandhälsa. Vissa har lätt att få karies andra har aldrig haft en enda hål. 

Vet man att man har lätt att få tandsten och karies så måste man gå till tandläkaren varje år. För andra kan det räcka med varannat eller till och med vart tredje år. Det kan också vara nödvändigt att gå till en tandhygiienist för att få extra hjälp om man lätt får problem med tänderna.

När en tand utsatts för yttre våld måste man söka hjälp akut. En trasig tand kan skada andra tänder och är mer utsatt för karies eftersom den skyddande emaljen är skadad.

Var rädd om dina tänder

26 jan 2019

Människan och de flesta av våra däggdjur använder sina tänder (latinska ordet är "dentes") för att tugga födan för att maten ska bearbetas och underlätta spjälkning i tarmkanalen. Människor utvecklar 20 stycken mjölktänder redan under fostervecka 7 men blir synliga runt 1-2 års ålder.

Anledningen är till namnet är troligen för att tänderna blir synliga under amningsperioden. Sedan byts dessa ut mot 28 permanenta tänder med början vid cirka 5 års ålder. Det är vanligt med upp till 32 tänder om man utvecklar alla så kallade visdomständer. När eller om de permanenta tänderna skadas eller lossnar kommer det inga nya. Det gäller verkligen att vara rädd om sina tänder!

Man måste vara noga med tandborstningen morgon och kväll. Det är viktigt att hjälpa sina små barn med tandborstningen, även med mjölktänderna trots att barnet tappar dessa, för att vänja barnet med god munhygien.

Vad består en tand av?

Våra tänder består av två delar, först en krona som är den synliga delen av tanden. Under den finns roten som fäster i tandköttet och käkbenet. Tanden har tre lager, det yttersta och synliga delen utgörs av emaljen som är den hårdaste delen, sedan kommer tandbenet och under den pulpan.

Pulpan har blodkärl och nerver som går ner i roten. Rötterna är fastgjutna i käken med tandcement. Tandemaljen består till största delen av mineralet hydroxylapatit, men inenhåller även proteiner, kolhydrater, lipider, vatten och olika spårämnen. Den har inga nervceller och blodkärl, vilken gör att man inte känner smärta i själva tanden precis som skelettet.

Vilka problem kan uppstå med tänderna?

Det vanligaste problemet man få med sina tänder är tandröta, eller så kallat karies. Det är en faktiskt en virussjukdom som orsakas av bakterier i munhålan, som kan bli lokala angrepp på tandytan. Detta kan undvikas med god munhygien. Om man inte behandlar karies hos tandläkare kan det bli små hål i tanden.

Om man inte lagar dessa hål kan man få tandvärk och i värsta fall går inte tanden att rädda. När man lagar en tand så behöver först tanden undersökas av tandspecialist och eventuellt röntgas för att få information om angreppet och hur djupt det är. Bedömmer tandläkaren att behandlingen kommer att göra ont får man lokalbedövning.

Oftast behöver man borra i tanden för att få bort all karies så inte det kommer tillbaka. Efter det görs hålet rent och fylls med komposit som är ett slags plast. Fyllningen blir hård och sedan behövs den putsas och slipas för att bettet ska bli korrekt. Annars kan man skada lagningen och få värk.

Tandläkare har rätt att skriva ut Botox

19 dec 2018

Botox är ett receptbelagt läkemedel, och får bara skrivas ut av legitimerade läkare. Det är också främst inom sjukvården som Botox används. Så mycket som 90% av alla Botoxbehandlingar som görs har medicinskt syfte. Det gäller patienter med migrän, inkontinens och andra åkommor som kan lindras genom att få musklerna att slappna av. Det används också effektivt på barn med CP-skador mot spasmer i benen så att de ska kunna gå. De medicinska användningsområdena för Botox är många, men ämnet är kanske ändå mest känt för att ta bort rynkor.

Botox får även skrivas ut av tandläkare, och även tandläkare kan ge botox mot till exempel tandgnissling. Men de flesta tandläkare som på senare tid börjat ge botoxbehandlingar gör det i estetiskt syfte. Och att gå till en tandläkare för botoxbehandling kan vara en mycket god idé.

Botox är i stort sett riskfritt vid korrekt behandling

Att behandlas med Botox har inga direkta risker eller biverkningar, men det kan leda till tråkigheter om man blir felbehandlad. Mindre allvarliga konsekvenser av en botoxbehandling kan vara att man blir av med känseln i ansiktet eller förlorar förmågan att röra delar av ansiktet. Vi skriver mindre allvarliga konsekvenser, för effekten av Botox är övergående och besvären är oftast över efter ett par månader.

Säkrare hos tandläkare

Värre är om man blir behandlad av någon som tar lätt på hygienen och inte använder sig av nya sprutor och steriliserade nålar. Då kan kan konsekvenserna bli långt allvarligare och man löper risk att smittas av en blodsjukdom som HIV. I Stockholm finns tyvärr flera oseriösa salonger där man erbjuder Botoxbehandlingar ”under disk”, utan att du egentligen vet något om var läkemedlet är köpt och vad behandlaren har för kompetens. Att gå till en tandläkare är en garanti för att få en trygg och säker behandling i en steril miljö. En legitimerad tandläkare har de lokaler och instrument och den kunskap och kompetens som behövs för att erbjuda fullkomligt säkra injektionsbehandlingar, något man alltid ska efterfråga när man vill ta bort rynkor med Botox.

Flera tandläkare i Stockholm erbjuder behandling med Botox

Varför inte kombinera nästa tandläkarundersökning med en rynkbehandling nästa gång du besöker din tandläkare i Stockholm? I Stockholm finns numera flera mottagningar som erbjuder behandling mot rynkor med Botox. I en steril miljö erbjuds du behandling av en medicinskt utbildad tandläkare som har full kunskap om metoderna och effekterna av Botox.

Skulle Botox inte vara något för dig är det ingen katastrof, effekten av medlet är övergående. Men Botox har förmågan att ”pausa” bildandet av rynkor, vilket innebär att du faktiskt fördröjer hudens åldrande när du använder Botox. Många som börjar få rynkor ”lite för tidigt”, kanske redan i trettioårsåldern, använder Botox några år, till dess att de känner sig bekväma med att få rynkor och det känns naturligt. Att under tiden gå till en tandläkare för att få sin Botoxbehandling känns för många som ett tryggt och säkert val.

Mer information om botox: https://www.botoxstockholm.biz.

Så kan du få (nästan) nya tänder

15 dec 2018

Behöver du nya tänder? Har man kommit upp i åren kan det vara dags att ersätta saknade tänder med nya, fräscha tänder. har man tuggat ett antal gånger på sina tänder blir de obönhörligen utslitna och kan spricka, trasas sönder eller gå av. Det är inget konstigt. Det är sådant som händer. Detta med tänder är en ganska så känslig fråga för många människor. Har man en glugg, och man inte råkar vara en 6-åring, är en glugg i tänderna ingen rolig sak och något som de flesta vuxna skäms mycket över. Gluggar i tänderna förknippas ofta med häxor och vildsinta varelser. Inte så konstigt att man skäms om man mister en tand. Men det behövert man inte göra. Det går ju faktiskt att göra något åt saken.

Tandproteser beroende på behovet

Är du i 30-års åldern, kanske man vill ersätta en förlorad tand med en tand som ser så naturlig ut som möjligt. Till skillnad från den som kanske är i 90-årsåldern och förlorar sin tand. Då kanske man inte tycker att en förlorad tand gör så mycket. Vill man ersätta den förlorade tanden med en tandprotes som ser naturlig ut kanske man vill ersätta den med ett tandimplantat. Ett tandimplantat består av tre delar. DDen först delen och det som man mest förknippar tandimplantat med är en skruv av titan som man fäster i sjävla tandköttet. När man har fäst den i tandköttet, lägger man på en distans, som fäster själva tandkronan med titanskruven och som gör att tandkronan bevaras på plats och inte rör på sig.

Ett tandimplantat ser mest naturligt ut

Man fäster alltså en tand av porslin ovanpå titanskruven. På det sättet ser man inte själva titanskruven, utan ser bara tanden som sticker upp ur tandköttet. Det är det som gör tandimplantaet det naturliga utseendet och man kan inte ana att det egentligen är en tandprotes. Ofta tänker man på "löständer", när man menar tandproteser. Kanske man har sett den äldre generationen ta ur sina tänder, som ofta har suttit ihop i ett enda stycke och som man borstar och lägger i ett glas med vatten. Det finns således några olika tandproteser som man kan använda sig av nmär det kommer till tänder som fattas i munnen.

Har du frågor om tandimplantat och vad det skulle kunna kosta dig, kan du läsa mer om en tandläkare, som erbjuder tandvård, tandimplantat och tandblekning i Solna, på: https://www.solnatandläkarmottagning.se.

När du behöver undersöka dina tänder

22 nov 2018

Behöver du undersöka dina tänder? Det är viktigt att regelbundet göra det. Har du hål, eller början på ett hål, kan tandläkaren laga det, redan innan det har utvecklats till något skadligt. Och har du missfärgningar, som till exempel plack, kan tandläkaren ta bort placket. Har du bruna tänder, efter åratal av kaffe- och tedrickande, och många godsaker så blir tänderna missfärgade och det kan vara bäst att gå till en tandläkare och få fina och rena tänder som blir vita hos tandläkaren.

Det är bra för en hälsosam munhygien

En bra munhygien börjar ju hemma, med tandborstning, tandtråd, fluorskölj och bra matvanor, men trots allt det, är det få som har vita tänder hela livet. Och även om man inte få hål i tänderna riskerar man att drabbas av slitna tänder och med årens lopp blir tänderna svagare och av sämre kvalitet. Rätt som det är, biter man av dem och delar av tänderna går av. Har man ätit ett antal morötter i flera år, knäckebröd och hårda saker, sliter det på tänderna. På samma sätt är det med tandköttet som blir slitet.

Det är riktigt dåligt för munhygienen

Snusar man eller röker, då ryker oftast hygienen i munnen. Nikotin är bland det mest skadliga som man kan ha i munnen. Snus fräter på tandköttet och ger en dålig bakteriekultur i munnen, och här pratar vi inte om någon trevlig kultur utan om skadliga bakterier. Att gå till en tandläkare regelbundet är ett absolut måste om man snusar eller röker. Då är till och med alkohol bättre för tänderna, även om alkohol är skadligt för resten av kroppen. Har man till exempel lite för lite saliv i munnen, bör man ha en fluortablett eller någon annan sockerfri tablett i munnen, eftersom saliven är bland det bästa som du kan mot karies och hål i tänderna.

Som du säkert vet vid det här laget är alltså regelbundna besök hos tandläkare det bästa skyddet mot hål i tänderna och dåligt tandkött. En tandläkare som du får bra kontakt med och som lär känna dig och dina vanor, är bland det bästa skyddet som du behöver för att inte behöva göra stora operationer som verkligen kostar mycket. Gnisslar du tänder och pressar dem på nätterna på grund av stress, är det viktigt att du får en bettskena som kan skydda dina tänder. Här kan du läsa mer om en tandläkare på Östermalm i Stockholm.

Vilken tandläkare ska barnet gå till efter en vårdnadstvist?

30 okt 2018

Skiljer man sig som förälder så sker ingen större förändring gällande vem som fattar beslut som rör barnets framtid. Det gör man tillsammans. Man har nämligen gemensam vårdnad även som skilda och det har man av den enkla anledningen att man bedömer att den formen är bäst för barnen.

Konkret så fattar man alltså alla beslut om skolgång, tandläkare, sjukvård och så vidare tillsammans som förälder. Gällande var barnet ska bo så kan man vara mer flexibel och dela upp detta på sätt som passar båda parter. Om detta sedan innebär att barnet bor varannan helg hos pappa eller var tredje vecka hos mamma är i sammanhanget irrelevant - det löser man gemensamt.

Barnet har enligt FN:s barnkonvention rätt till mat på bordet, kärlek, kläder, försörjning, utbildning, vård och allt annat som krävs. Skillnaden blir att ett skilsmässobarn får två hem istället för ett gemensamt. Det är inga konstigheter - alla känner vi någon som skilt sig, eller hur?

Det svåra är då parterna - av vitt skilda skäl - inte kan komma överens och enas efter en skilsmässa. Något som kan röra allt från bodelning till - tyvärr - vårdnad om barnen. Den ena föräldern kan stämma den andre och om denne motsätter sig så har man också inlett en vårdnadstvist.

En vårdnadstvist som dels ofta tar lång tid, som kostar pengar och som - alltid - är en hård prövning rent känslomässigt. Finns inga starka skäl - misshandel, kriminalitet, pedofili, incest, missbruk och så vidare - så bör man vara 100% säker innan man ger sig in i en vårdnadstvist och söker ensam vårdnad.

Du har ensam vårdnad - vad innebär det?

Med det sagt så kan vi säga vad som händer efter en vårdnadstvist och vi kan experimentera med att du är mamma och precis fått ett besked att du har ensam vårdnad om dina barn. Vad innebär då det? Konkret så innebär det att du fattar alla beslut som rör barnens framtid utan att pappan har någon laglig rätt att lägga sig i.

Det kan alltså handla om att du bestämmer till vilken tandläkare dina barn ska gå, i vilken skola, vilken stad ni ska bo i och vilka sjukhus som kan vara aktuella. Allt viktigt. Men, det innebär inte att pappan är utanför.

Respektera umgängesrätten

Barnet har fortfarande rätt att träffa sin pappa - och pappan har rätt till umgänge med sina barn. Den rätten ska du respektera. Om du skulle ställa in besök, inte lämna eller kanske ideligen skylla på sjukdomar så kan det nämligen röra sig om umgängessabotage. En allvarlig förseelse som kan innebära en ny prövning och att beslutet om din ensamma vårdnad hävs.

Barn har rätt till umgänge med båda sina föräldrar och även om du har ensam vårdnad så försvinner inte pappan ur barnens liv. Du fattar viktiga besliut och har barnens boende hos dig - men i övrigt så kommer pappan att vara närvarande också; dock utan rätten att fatta beslut gällande barnens framtid.

Tandimplantat eller brygga?

18 okt 2018

tandimplantatFör den som har riktigt stora hål i tänderna så är det inte alltid möjligt att göra lagningar. Då kan man istället behöva dra ut tanden och göra ett tandimplantat. Förr gjorde man alltid det som kallas för en brygga men allt fler har gått över till det lite mer moderna sättet att byta ut tänder. Här kommer vi att gå igenom några fördelar med att välja ett tandimplantat mot att sätta in en brygga. Kan du göra alla ingrepp i hos en mindre tandläkare i exempelvis Hallonbergen eller behöver du åka in till Stockholm?

Vanligt ingrepp

Många tänker att det är en krävande insats att operera in ett implantat i käkbenet. Det låter inte som något som din lokala tandläkare i Hallonbergen ger sig på. Men faktum är att det är ett vanligt ingrepp som många tandläkare genomför. Det krävs förvisso kirurgi för att genomföra operationen men lokala tandläkare är utbildade och tränade även för den typen av utmaningar.

De andra tänderna

En av de vanligaste orsakerna till att man numera undviker att sätta in en brygga är att det påverkar de andra tänderna. En tand har väldigt tålig yta och emaljen är ett hårt material. Men när du sätter in en brygga så monteras just en brygga mellan de två närliggande tänderna. Effekten blir att mellan tänderna, i gluggen, kan en ny syntetisk tand monteras in. Dessvärre kommer de andra två tändernas emalj att skadas. Skadad emalj tenderar att påverkas mer av syraangrepp, socker och annat som ger hål i tänderna. Risken är att du måste gör extra många besök hos kliniken i Hallonbergen för att du väljer den gamla och billigare metoden.

Enkelt att byta tandimplantat

Själva operationen innebär att du får ett slags stift fastmonterat i käkbenet där du sen kan fästa din nya tand. En fördel är att du enkelt kan montera loss implantatet och byta till ett nytt om det skulle behövas. Det är också lättare att komma åt och rengöra i och med att du kan ta loss tanden och borsta eller skölja i gluggen.

Sammanfattningsvis

Ett implantat kostar i regel mer än att montera in en klassiska brygga mellan tänderna. Kortsiktigt är det alltså ett dyrare ingrepp men det kan spara både pengar och huvudvärk över tid. Det är enkelt att rengöra runt implantatet vilket minskar risker för andra besvär. Du slipper skada de närliggande tänderna och minskar därmed risken för hål i dem på grund av skador på emaljen. För den som kan göra investeringen i närtid och som kan tänka sig att vara med om en regelrätt operation så är implantatet i många fall att föredra.

Här kan du läsa mer om tandimplantat: http://www.tandläkarehallonbergen.se/tandimplantat-hallonbergen

 

Allt färre i Solna anser sig ha råd att gå till tandläkaren

10 okt 2018

Det blir allt vanligare bland framför allt låginkomsttagare och pensionärer i Solna att man väljer bort tandvård för man inte anser sig ha råd. Trots att Solna har många bra tandläkare, som därmed är konkurrensutsatta och håller relativt sett låga priser, anser sig många inte ha tillräckligt med pengar för att bekosta ett tandläkarbesök. Orsaken är oftast att man misstänker att man har problem med tänderna som måste åtgärdas, och att man därmed ska dra på sig ytterligare kostnader. Detta skapar så klart en ond cirkel, som i längden gör att många får stora problem med tänderna.

Inte unikt för Solna

Det här problemet är så klart inte unikt för Solna, det finns i hela landet, men det blir kanske extra tydligt här i denna förort till Stockholm, där det faktiskt finns många tandläkare och där tandhälsan hos befolkningen generellt är väldigt god. Att fler och fler människor anser att det är så dyrt att gå till tandläkaren att de hellre får problem och riskerar att tappa tänder är alarmerande.

Men hur ser det egentligen ut? Vad kostar ett tandläkarbesök och varför är det nu så många som säger att de inte har råd?

Vad kostar det att gå till en tandläkare i Solna?

Att bli undersökt av en tandhygienist kostar runt 600 kronor i snitt på Solnas tandvårdsmottagningar. Att bli undersökt av en tandläkare kostar ungefär 800 kronor. Det årliga tandvårdsbidraget är på 300 kronor för personer mellan 30 och 65, och på 600 kronor per år för unga människor och pensionärer.

En pensionär kan alltså gå gratis till en tandhygienist en gång per år, något som i många fall räcker, förutsatt att man själv tar hand om sina tänder hemma. En person mellan 30 och 65 måste dock betala 300 kronor för ett årligt besök. Han kan dock välja att gå på en undersökning vartannat år, eftersom bidraget kan sparas ett år. Han kan då utnyttja de 600 kronor han sparat ihop till ett besök vartannat år.

Dyrare för den som inte sköter sina tänder

För den som skött sina tänder dåligt kan det dock bli betydligt dyrare. Borstar man inte tänderna och använder tandtråd kommer man förr eller senare att drabbas av karies eller parodontit, tandlossning, och då blir tandläkarräkningen betydligt dyrare. Har man fått dessa problem har man dock i regel inget val, man måste gå till tandläkaren om man inte vill bli helt tandlös.

Många tandläkare i Solna erbjuder avbetalningsplaner på tandvård, så att engångssumman inte ska bli för stor för den som har dåligt med pengar. Dessa lån är oftast räntefria och därför förmånliga för patienterna, men har man små marginaler kanske man ändå inte känner att man har råd. Då kan socialen vara en sista åtgärd. Det krävs dock synnerliga omständigheter för att man ska beviljas bidrag för att gå till tandläkaren av socialen.

Dålig egenvård straffar sig

Problemet med att många i Solna och övriga Sverige inte anser sig ha råd att gå till tandläkaren är således för det mesta att man skött sina tänder för dåligt. Man tänkte när man var ung och stark att man hade bra tänder och inte behövde bry sig så mycket, något som straffar sig på äldre dagar. Nu har man fått stora problem och tandläkarräkningarna skjuter i höjden. Det kan så klart kännas orättvist.

Dålig tandhälsa uppstår inte av sig själv

Dock kan man ju jämföra med vanlig sjukvård, som är betydligt mer subventionerad. Alla kan drabbas av sjukdomar. Även den som skött sin kropp perfekt, motionerat och ätit rätt kan få lunginflammation, influensa eller cancer. Men när det gäller tänderna handlar 95% om hur vi själva tar hand om dem. Den som borstar och rengör sina tänder två gånger om dagen varje dag i hela sitt liv, och tar det lugnt med godis och småätande, kommer med största sannolikhet inte att få några problem med tänderna. Han eller hon kan gå på en rutinkontroll en gång per år och få den kostnaden betald av staten.

Den som därmed misskött sina tänder och får problem kommer att få det svårt om hen har dåligt med pengar. Det kommer att bli alltför dyrt att gå till tandläkaren, varpå man undviker det och tänderna blir ännu sämre. Rättvist eller orättvist? En svår fråga som tål att diskuteras.

Återfå volymen i ansiktet med fillers

28 maj 2018

I Stockholm är det inte långt från toppen till botten, om det kan många vittna som fastnat i missbruk och förlorat hem, familj och till råga på allt sitt utseende. Lyckas man till slut ta sig ur ett missbruk har man vunnit en stor seger, men då återstår tyvärr en lång väg tillbaka till ett normalt liv.

Den som varit fast i missbruk länge, och i och med detta blivit av med tänderna på grund av tandlossning, kan få hjälp med antingen tandproteser eller tandimplantat. Att ersätta två hela tandrader med implantat är en mycket kostsam behandling, men ger å andra sidan i mångt och mycket livet åter till den som varit nere på botten. Att vara tandlös i dagens samhälle gör att man betraktas som icke tillförlitlig och det är svårt att få jobb eller att skapa varaktiga relationer med andra människor.

Missbruk och tandlöshet sätter sina spår

Har man länge varit tandlös märks detta även i resten av ansiktet i forma av insjunkna kinder och veck och rynkor. Man ser härjad ut helt enkelt, och ett helt nytt garnityr med bländande vita tänder kan till och med se helt malplacerade ut.

Behandling med fillers kan hjälpa

För att hjälpa till att återskapa volym i ansiktet och släta ut missprydande rynkor kan man genomgå en behandling med fillers. Fillers är ett samlingsnamn för en rad ämnen som injiceras under huden för att skapa volym och strama upp ansiktet. Med en filler under huden kan insjunkna kinder stramas upp, läpparna kan återfå sin volym och huden får tillbaka sin lyster tack vare fillerns fuktåtergivande egenskaper. Man ser yngre och friskare ut efter en behandling med fillers.

Fillers i Stockholm

I Stockholm finns många kliniker som erbjuder behandling med fillers. Man gör bäst i att söka sig till en klinik som är certifierad och där de som utför behandlingarna är legitimerade sjuksköterskor och läkare. Håll utkik efter Estetiska Skönhetsrådets symbol på hemsidorna när du letar efter skönhetskliniker i Stockholm.

Tyvärr är fillers, till skillnad från tandimplantat, ingen permanent lösning, utan det krävs att man upprepar behandlingen minst en gång per år för att effekten ska hålla i sig. Den som lyckas leva ett sunt liv med motion och hälsoriktig kost har dock under denna tid stora möjligheter att på naturlig väg bygga upp muskler och få ett friskare utseende. Fillern blir då en hjälp i övergångsfasen mellan missbruk och ett nytt liv, och som sådan kan den verkligen hjälpa.

Hör dig för hos Landstinget om subventionering

Jämfört med tandimplantat kostar en behandling med fillers inte mycket, men en stor utgift blir det helt klart. Priser på upp emot 10 000:- är inte ovanligt. Det är naturligtvis mycket pengar och för någon som är på väg tillbaka till arbetslivet efter en tids frånvaro kan det så  klart kännas oöverstigligt. Det kan dock vara värt att höra med Försäkringskassan eller Landstinget om de kan bevilja ett skönhetsingrepp av medicinska och sociala skäl. Om behandlingen kan göra det lättare att söka jobb och bli socialt accepterad är det inte omöjligt att man kan få bidrag.

Läs mer om fillers här.

Kommer din tandläkarklinik att bli lönsam?

30 jan 2018

Många tandläkare funderar på att starta en egen klinik, och en hel del av dem tar steget fullt ut. Att göra det är givetvis förknippat med en del risker, och det gäller att planera ordentligt. Något som såklart viktigt att planera för är lönsamheten. En tandläkarklinik som inte är lönsam kommer inte att överleva särskilt länge.

Faktorer som spelar in

Det finns en hel del faktorer som avgör klinikens framgång. Ett exempel på det är läget och lokalhyran. Det här är givetvis något som bör tittas på tidigt i affärsplanerna, så att det inte kommer någon chock senare. Om du till exempel bor i Solna – måste du ha kliniken i just Solna också? Eller kan du tänka dig att pendla en bit? Att pendla alldeles för långt är det många som drar sig för. Att som tandläkare ha en egen klinik innebär visserligen friare arbetstider och mer kontroll över jobbet – men också längre arbetsdagar. Långa pendlingstider på redan långa arbetsdagar lämnar mycket lite tid kvar till fritid. Att pendla från exempelvis Solna till Södertälje, samtidigt som man har långa arbetsdagar som egenföretagare, är helt enkelt något som många gärna slipper.

Gör en lönsamhetskalkyl

En detaljerad lönsamhetskalkyl är en bra början på vilket företag som helst – inte bara kliniker för tandläkare. Lägger man tillräckligt mycket tid på den ges man bättre förutsättningar lite längre fram.

Startkapital

Starten blir ofta rätt dyr för egenanställda tandläkare. Lokaler ska byggas om och utrustning köpas in. Många väljer leasing av utrustning för att få verksamheten på fötter. Ta dessa punkter i beaktning:

 • Ombyggnation av lokaler (om du inte tar över en befintlig klinik).
 • Första hyran samt eventuell deposition. Räkna med att det är dyrare i till exempel Solna än vad det är på en liten ort.
 • Marknadsföringskostnader.
 • Utlägg för moms.
 • Utrustning

Räknar du på detta bör du ha någorlunda koll på hur mycket du behöver för att rulla igång verksamheten.

Löpande kostnader

Löpande kostnader kan givetvis förändras över tid. En stor skillnad kan vara om du leasar tandläkarutrustning som du kan köpa av billigt, lite längre fram i tiden.

 • Lön och sociala kostnader
 • Lokalhyra och övriga kostnader som hör ihop med detta
 • Löpande marknadsföring
 • Administrativ hjälp (till exempel bokföring)
 • Kostnader för bil och resa
 • Övriga utgifter som inte faller in i någon av kategorierna ovan.

Löpande kostnader är något som ofta är ganska enkelt att minska. Kanske kan du optimera din marknadsföring? Jämföra priser bland olika leverantörer för att få billigare priser på varor som krävs för arbetet? Många tandläkare uppvisar god lönsamhet i sina kliniker – men det gäller att arbeta för att ta sig dit. Fortsätt läsa här för mer information.

Tänder – viktiga för självkänslan

10 jan 2018

Tänder betyder mer än vi tror. Många tar sina tänder för givna, man är kanske lite missnöjd med färgen eller att någon tand sitter snett, men på det stora hela tänker man inte så mycket på tänderna och drar sig inte för att till exempel skratta offentligt eller le på bild.

I en storstad som Stockholm är leendet och utseendet viktigt. Här finns många som lägger ner stora pengar på att förbättra sitt utseende, även tänderna. I den andra änden av skalan finns de människor som av olika anledningar hamnat utanför och fallit in i missbruk eller psykisk ohälsa. I denna grupp är det inte ovanligt med tandlossning eller andra problem kopplade till tänderna. Tandvården i Sverige är subventionerad, men den är inte gratis, och är man fattig och utslagen har man inte råd att gå till tandläkaren. I bästa fall kan socialen hjälpa till, men då måste man vilja göra något åt sina tänder.

Man behöver dock inte vara fattig eller ha missbruksproblem för att få problem med tänderna. Är man gammal är det inte ovanligt att råka ut för tandlossning. Vissa blir av med en tand eller två i en olycka. Har man blivit av med tänder är det lätt att bli dömd av omgivningen, det syns direkt. Att bli tagne på allvar och respekterad med en stor glugg i främre tandraden är inte lätt i Stockholm, eller någon annanstans i Sverige heller för den delen.

Tandimplantat

Ett tandimplantat är den permanenta lösningen för den som blivit av med en tand. I stort sett alla som blivit av med en tand kan få den ersatt med ett tandimplantat. Ett tandimplantat är den enda fullgoda ersättningen för en riktig tand, och den både känns och ser ut som en.

I Stockholm erbjuder så gott som alla kliniker tandimplantat. Eftersom tandavsaknad anses så stigmatiserande är det också många kliniker som erbjuder räntefria avbetalningar på tandimplantat, som annars kan bli rätt dyrt. Tandvårdsförsäkringen och högkostnadsskyddet täcker en del, men det är inte ovanligt att ett tandimplantat kostar patienten upp emot 10.000 kronor. Att ha möjlighet att ta denna kostnad på avbetalning är guld värt för många. Läs här för mer information: www.tandimplantatstockholm.nu.

Titan

Ett tandimplantat innebär att en skruv av titan fästs i käkbenet. Denna skruv är den artificiella kronan som tanden sedan fästs i. Titan är ett biokompatibelt material, vilket gör att titanskruven växer fast i käkbenet och blir en del av kroppen. När titanskruven växt fast och käkbenet läkt helt kan den nya tanden skruvas fast. Den nya tanden utformas och färgas för att passa in perfekt där den gamla tanden satt. Ett tandimplantat går inte att skilja från en riktigt tand annat än av ett tränat öga.

En andra chans

Det går att ersätta samtliga tänder i käkarna med implantat, men det måste göras i etapper så at kroppen hinner med att bearbeta och läka mellan varven. Att ersätta samtliga tänder blir också fruktansvärt dyrt. För den som är i behov av en andra chans i livet finns dock diverse bidrag och stöd att söka för exempelvis tandimplantat. Med en ny uppsättning tänder kan livsgnistan återvända och det kan bli den nystart man har väntat på för att kunna vända saker och ting på rätt köl igen.

Att skaffa tandimplantat

4 dec 2017

Är du kvinna i Stockholm? Man i småstad? Någon genomsnittlig kandidat för tandimplantat är svårt hitta. Väldigt många svenskar kan få ett behov av dem någon gång i livet. I korthet kan de beskrivas som en slags bas av metall som sätts på dina käkben, under tandköttet. När de väl är insatta kan en tandläkare relativt enkelt sätta dit tänder på dem.

Så fungerar det

Eftersom att implantaten sätts på käkbenen, fungerar de som en stabil bas där artificiella tänder sedan kan monteras. När de väl sitter kommer de inte att åka runt eller tappas i munnen, vilket gör det enkelt att till exempel prata och äta som vanligt. Att skaffa tandimplantat är ett bra alternativ för dem som inte finner att andra låtsaständer är tillräckligt bra.

För att få tandimplantat bör man ha friskt tandkött och starka ben som är tillräckligt stabila att stödja implantaten. Vidare ska man vara noga med munhälsan när operationen väl är genomförd. Att man sköter hygienen är en förutsättning för att tandimplantaten ska fungera på lång sikt.

Vart går jag för att få tandimplantat insatta?

I de flesta något större städer finns en klinik där du kan få tandimplantat insatta. Störst utbud hittar du dock i Stockholm, av naturliga skäl. Det krävs dock inte nödvändigtvis att du åker till just Stockholm för detta. Om du inte bor i en större stad själv kan du titta på vilka kliniker som finns i nära dig, i de större städer som finns i din närhet. Dock är det viktigt att man känner sig trygg med den tandläkare som ska utföra ingreppet. Om det innebär att du måste åka till exempelvis Stockholm eller Göteborg, kanske det är värt resan.

Vad kostar det?

Det är svårt att på rak arm säga vad dina tandimplantat kommer att kosta. Det beror i stort på hur många implantat du behöver, vilken typ av behandling du väljer och vilken typ av arbete som krävs från tandläkarens sida. Ytterligare en faktor är materialet du väljer på de olika komponenterna. Vill du porslin eller metall? Vilken tandkrona vill du ha? För att få reda på priset behöver du tala med någon som kan utföra ingreppet.

Väljer du en tandläkare med specialistkompetens kan du räkna med att det blir något dyrare. Fördelen är givetvis att du får en tandläkare med större kunskap och erfarenhet inom området. För att ge ett exempel kan en hel implantatbro (hel käke med nya tänder) kosta allt mellan 40 000 och 100 000 kronor. Betänk även att priset skiljer sig åt mellan olika kliniker och deras läge i landet. Tandimplantat i Stockholm tenderar till exempel att vara något dyrare än i mindre städer.

Högkostnadsskydd

Kom dock ihåg att du har högkostnadsskydd och att Försäkringskassan täcker hälften av det som kostar mer än 3 000 kronor att utföra. För något som överstiger 15 000 kronor att utföra (enligt referenspris) går Försäkringskassan in med 85 procent av summan. Tänk på att referenspriserna (det pris som Försäkringskassan satt för olika behandlingar) ofta skiljer sig från klinikernas egna priser.

Tandläkare på och omkring Drottninggatan

8 nov 2017

I centrala delarna av Stockholm finns ett flertal tandläkare att väja mellan. Många av dessa ligger inom det kvadratiska område som blir mellan Vasagatan, Olof Palmes gata, Sveagatan och Klarabergsgatan. Inte helt oväntat ligger många på eller nära Drottninggatan.

Google Maps visar vägen

De som söker på Tandläkare Drottninggatan (Stockholm) kommer via Google Maps se att det finns relativt många tandläkare på och omkring denna gata.

Om man startar med att promenera där Olof Palmes gata korsar Drottninggatan och går söderut på Drottninggatan har man direkt en tandläkare på vänster sida. Här erbjuds både akuta tider samt tidsbokning. Skulle det vara fullbokat behöver man inte gå många meter framåt för att hitta flera tandläkare.

Cirka 50 meter framåt på Drottningsgatan ligger ett kluster med tre kliniker. En ligger direkt på denna gata medan de andra två ligger ca 20 meter in till vänster på Kungsgatan. Fortsätter man ca 100 meter på Kungsgatan och går över Sveavägen når man nästa kluster på tre kliniker. De ligger i samma fastighet med ingång från Malmskillnadsgatan.

De som fortsätter Sveavägen neråt mot Klarabergsgatan kommer på sin väg passera ytterligare två tandläkare.

Även i västra delarna av denna ”kvadrat” finns ett par tandkliniker att välja mellan. Dessa två ligger nära varandra där Vasagatan möter Kungsgatan.

Varför så många vid Drottninggatan?

Varje dag går det i genomsnitt 70 000 personer på Drottninggatan i Stockholm. Det betyder att det är den gata där flest går varje dag. Siffran kan exempelvis jämföras mot Sveavägen på 30 000 personer, Stureplan 50 000 personer och Kungsgatan 40 000 personer. Detta enligt en mätning av Trafikkontoret som sedan bland annat presenterats av Svt (2017).

Det är därmed inte så konstigt att Drottninggatan ibland kallas för ”gångtrafikanternas Essingeled”. För många är det främst en shoppinggata som erbjuder allt från leksaksbutiker till exklusiva juvelerare. Men det är inte enbart en stor shoppinggata. Här finns även en mängd företag som har fördel i att ha kontor centralt samt en stor del av Stockholms Kulturliv.

Att som tandläkare söka en lokal på eller nära Drottninggatan fyller därmed en stor konkurrensfördel. De som jobbar i närheten, går här varje dag på väg till jobbet eller har tid över vid tågbyte kan lätt gå hit och få hjälp med tänderna. Just tillgänglighet och service väger ofta tungt i val av tandläkare, bilmekaniker eller andra serviceyrken. Att då finnas där många av kunderna finns är självklart en stor fördel.

Att dra ut en tand

1 nov 2017

Om en tand blivit allvarligt skadad eller drabbats av en elak infektion kan den behöva dras ut. Andra anledningar till att du måste dra ut en tand kan vara att det är en visdomstand som vuxit ut i en felaktig ställning, vilket kan orsaka att den trycker mot andra tänder och orsakar smärta. Du som bor på Södermalm och behöver en tandläkare har ett stort antal tandläkarmottagningar att välja mellan, och många har akutöppet.

Själva ingreppet

När en tandläkare gjort bedömningen att du måste dra ut en tand går ni tillsammans igenom förloppet i lugn och ro så att du vet precis vad som kommer att hända. Tandläkaren börjar med att ta en röntgenbild som hjälper honom att se hur tanden och dess rötter går ner i tandköttet. Därefter bedövas området runt tanden. Här brukar tandläkaren använda en ganska kraftig bedövning över ett ganska stort område, för att säkerställa att du inte känner någon smärta. Innan tandläkaren går vidare kontrollerar han också att bedövningen har haft effekt.

Därefter vickar tandläkaren med en mejsel tills tanden lossnar och den kan dras ut. Du får sedan bita på en kompress för att hindra blödningen. Hålet efter tanden kommer att kännas ömt i några dagar men sedan känns det knappt och håligheten läker ihop på ett par veckor.

Efteråt

När du går från tandläkaren sitter effekten av bedövningen fortfarande i, så var försiktig så att du inte biter dig i tungan eller kinden, då det garanterat kommer att kännas efteråt. Det är också bäst om du låter bli att känna på såret med tungan. Vänta minst ett par timmar med att dricka eller äta.

Sedan gäller som med alla typer av sår att du bör undvika hård ansträngning som träning, då det kan få såret att blöda mer. Du måste också vara mycket noga med din munhygien, men undvika at borsta vid såret.

En del människor upplever att det luktar illa ur munnen. Det kan ibland hjälpa med munskölj och bakteriedödande munvatten.

Narkos

Känner du obehag inför att dra ut en tand, eller är det till och med så att du lider av tandläkarskräck?  Måste du dra ut en tand så måste du, men det finns ett alternativ som kan göra att ingreppet känns lättare. Du kan be om att få bli sövd med narkos under ingreppet, har du inget emot det så är det en bra metod. På Södermalm finns många tandläkarmottagningar med god kunskap och förståelse för problemen med tandläkarskräck, och du kommer att få gehör för dina önskemål. Om du behöver det kan du dessutom få tala med en psykolog inför ingreppet.

Läs mer om tandvård, alltifrån akut hjälp till estetisk tandvård!

← Äldre inlägg

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.