Blogg

Tänderna är viktiga, men trots allt bara en del av en helhelt. Så här i vår blogg tar vu upp allt möjligt som har med skönhet och välmående att göra.

Det blir en intressant och spännande blandning av artiklar för den som bryr sig om sig själv och sitt yttre.

När tandvärken är akut

23 apr 2021

Olyckor är olyckor eftersom vi inte vet när de ska uppstå. När olyckor drabbar dina tänder behöver du komma i kontakt med en tandläkarmottagning som kan ta emot dig utan några längre dröjsmål.

Det finns många situationer som kan föranleda akuta tandbesvär och följaktligen ett behov av akut tandvård. Till exempel kan det handla om misstag i produktion av mat vilket gör att tänderna utsätts för någonting helt annat än vad du förväntade dig. Det finns historier om personer som funnit sten i russin. Föreställ dig själv att du tar dig en näve russin, trycker in dem i munnen och tuggar med den kraft du förväntar dig kunna göra med en så mjuk frukt som russin. Gömmer det sig då en liten sten i en av de torkade druvorna är det ett faktum att åtminstone en tand kommer gå sönder som ett resultat av kraften du biter med. Då gäller det att få en tandläkartid så fort det bara är möjligt.

Finns bara ett alternativ

Att gå omkring med trasiga tänder är förstås inget hållbart alternativ. Förutom att smärtan är olidlig kommer det att skada dina tänder ännu mer i långa loppet. Det håller inte att vänta till nästa års rutinbesök hos tandhygienisten. Nu gäller det att boka en akut tandläkartid om du någonsin ska kunna få en dräglig tillvaro igen. Tandvärk har en tendens att påverka allt du gör, eftersom smärtan är konstant. Det kvittar hur många ibuprofentabletter du tar. Det är bara tandläkarens tandvårdsbehandlingar som kan hjälpa dig i längden.

Få raka tänder med invisalign

19 mar 2021

Vill du slippa dina krokiga tänder och få chansen att uppleva hur det är att ha raka och fina tänder så bör du satsa på metoden invisalign. Det är en skonsam väg till ett perfekt leende.

Känner du att du levt länge nog med dina krokiga tänder och det är dags att göra något åt det? Då är invisalign metoden för dig, för du kommer på ett effektivt och skonsamt sätt få de raka tänderna du alltid drömt om. Invisalign är en modern metod där man slipper obehagliga tandställningar som kan skava. Invisalign däremot är en skonsam skena som man sätter på tandraden. Det bästa av allt är att den är osynlig. Inga mer pinsamheter med tandställning i metall som tar upp hela munnen och syns när man skrattar.

Hur går det till?

Invisalign är skenor som man sätter på tandraden för att reglera den. Men hur går behandlingen till steg för steg? Det man först och främst gör är att utföra en undersökning hos tandläkaren varefter man tillverkar skenor som är anpassade till tandraden. För att få fram rätt skenor röntgas munnen efter vilket man får exakt de skenorna man behöver. Regleringen kommer att utföras en liten bit i taget och därför behöver man flera skenor - som man byter allteftersom. Man går regelbundet till tandläkaren för att se så att tandregleringen ser bra ut. Tiden det tar att reglera tänderna varierar - men inom 3 månader bör det vara klart.

När man minst anar det

16 mar 2021

Det finns inget bra tillfälle att skada sig, trots det händer det alltid när man minst anar det. Varför inte en kväll när ens ordinarie tandläkare har stängt? Man kan inte vänta på att de öppnar.

Det sägs att en olycka sällan kommer ensam, men i vissa fall får man verkligen hoppas det. Det är inte alltför ovanligt att tänderna tar stryk vid olika fall, till exempel om man ramlar med cykeln. Såklart kan man inte anpassa livet till att inte våga cykla eller endast göra det vissa gånger. De flesta gånger går det ju trots allt bra, och det är många som inte skadar sina tänder alls även om de ramlar med exempelvis en cykel. Men de som gör det, eller får någon annan tandvärk, kan behöva uppsöka en akuttandläkare i Malmö, eller den stad de befinner sig i.

Tandläkare nära dig

Akuttandläkare kan man hitta i många städer, bor man i en mindre by kanske man får ta sig någon annanstans. Det kan vara bra att sedan tidigare ha akuttandläkarens nummer nedskrivet. Ifall olyckan är framme vet du då snabbt vart du ska vända dig.

En akuttandläkare har samma kompetens som en vanlig tandläkare, den enda skillnaden är att denne även erbjuder akuttider. Man behöver inte vara mer nervös inför sitt besök hos akuttandläkaren. Liksom din vanliga tandläkare kan även de erbjuda bedövning och olika behandlingar. Kommer du in med ett obehandlat hål som börjat ge dig smärta så tar de hand om det problemet åt dig.

Tandläkare för dina akuta besvär

4 mar 2021

En kväll känner du hur tanden gör mer och mer ont, smärtan blir så intensiv att du inte klarar av den. Att vänta till nästa dag och tills din ordinarie tandläkare har tid, kommer inte på fråga.

Från ingenstans kommer den hemska tandvärken, den smäller till så hårt så det inte går att fokusera på något annat. Ingen Panodil hjälper till att hålla den borta, den blir bara mer och mer intensiv. Givetvis är det helt omöjligt att vänta tills din ordinarie tandläkare har tid att ta emot dig. Du behöver en akuttid nu!

Det finns flera kliniker som erbjuder akuttider. Ta kontakt med de närmsta för att se om de kan hjälpa dig snarast möjligt. Det är inte fel att vara förberedd och sedan tidigare ha deras kontaktuppgifter inlagda. Bor du i en större stad finns det ofta mer än en klinik.

Samma behandlingar

När man uppsöker akuttandvård behöver man givetvis hjälp att behandla det problem man har, vare sig det är en tand som ska dras ut, eller en tand som ska lagas. Hos en akuttandläkare får man samma hjälp som hos en vanlig tandläkare. Behöver man bedövning har de inga problem att ge det. Ska de laga ett hål gör de dock oftast en provisorisk lagning, vilket innebär att du behöver besöka din ordinarie tandläkare senare igen. Det behöver inte vara dyrare att gå till en akuttandläkare, det kostar ungefär lika mycket som hos en vanlig. Ingen ska behöva gå runt med smärta, uppsök vård om du behöver den. Mer om akuttandläkare kan du hitta här: https://www.akuttandläkareimalmö.se

Ta hand om dina tänder och besök tandläkaren regelbundet

8 feb 2021

För att behålla en god munhygien så bör man ta hand om sina tänder noggrant. Det är också viktigt att besöka tandläkaren regelbundet. På detta sätt kan man lättare förebygga framtida problem.

Att ta hand om sina tänder är mycket viktigt så att man slipper problem med till exempel hål i tänderna eller tandlossning. Om man uppsöker sin tandläkare regelbundet så är det lättare att undvika dessa typer av problem eftersom man lättare kan hålla en god hygien i munnen. För vid regelbundna besök kommer tandhygienisten att ta bort plack och åtgärda karies som annars bidrar till tandlossning och att man får hål i tänderna.

Satsa på privat tandvård

Om man har svårt att få tid till att gå till tandläkaren så kan det vara bra att kontakta en privat tandläkare. De har oftast mer generösa tider att erbjuda sina patienter. Om man är på jakt efter en ny tandläkarmottagning och gärna vill prova på den privata tandvården så kan man lätt hitta det man söker på nätet. Man kan till exempel söka på privat tandvård i Malmö och man kommer att finna flera bra alternativ att välja på.

För att ta hand om sina tänder på bästa sätt så bör man borsta tänderna morgon och kväll. Det kan vara en bra investering att köpa en eltandborste eftersom de borstar mycket noggrant. Man bör använda sig av tandtråd varje dag och gärna skölja munnen med en munskölj. De dagliga rutinerna gör mycket för tandhälsan.

Sök akut tandvård och få hjälp direkt

29 dec 2020

Har du varit med om en olycka och slagit ut en tand? Då är det bäst att du söker upp en akuttandläkare som kan hjälpa dig med dina besvär. Ju snabbare du kan ta dig till en tandläkare, desto bättre.

Akut tandvård är något alla människor förmodligen tvingas söka sig till någon gång i livet. Ibland har man tandproblem som inte kan vänta. Kanske har du varit med om en olycka där du skadat dina tänder, eller så har du tandvärk som gör så ont att du inte klarar av att gå runt med den längre. Det finns många tandläkare som specialiserar sig på akut tandvård. Genom att söka dig till akut tandvård så får du garanterad hjälp direkt så att du slipper gå omkring och lida.

Vad bör man göra vid en olycka?

Om du har varit med om en olycka där du slagit ut en tand så måste du söka hjälp direkt. Det går att sätta tillbaka en utslagen tand, men chansen att det fungerar är större om du söker hjälp snabbt. Den utslagna tanden ska du helst förvara i munnen. Om det gårRE, så sätt tillbaka tanden på sin plats. Om detta inte är möjligt så kan du ha tanden under tungan. Anledningen till detta är för att man vill undvika att själva roten i tanden torkar och dör. Om du absolut inte kan förvara tanden i munnen så kan du ha den utslagna tanden i ett glas mjölk fram tills du kommer till tandläkaren.

Ta hand om dina tänder

16 dec 2020

Våra tänder är viktiga. De behövs för att vi ska kunna äta och det ska inte göra ont. Samt vem vill inte gå med ett stort leende på läpparna? Ta hand om dina tänder och se över dem när det behövs.

Det finns saker du kan göra hemma själv för att hålla dina tänder i bättre skick. Var noggrann med tandborstningen och borsta gärna två eller fler gånger per dag. Använd tandtråd och munskölj efter att du borstat tänderna. Du kan även låta bli att framförallt dricka för mycket kolsyrat med socker i, samt socker överlag är inte bra för tänderna.

Fram till dess man fyller 23 år är tandvården gratis, efter det kostar det. Man har dock fortfarande rätt till statligt tandbidrag. Det kan vara dyrt att gå till tandläkaren, ta hand om dina tänder så slipper du stora ingrepp.

Gå till en professionell tandläkare

Många lider av tandläkarskräck. Är detta något du gör bör du prata med din tandläkare innan. De flesta har kompetens och vet hur de ska kunna hjälpa dem som lider av skräck.

Hos tandläkaren gör man först en undersökning där man ser eventuella problem i munnen, finns det några så åtgärdar man dem. Hur det fungerar är olika från ställe till ställe. Ibland kan man åtgärda problemen direkt och ibland får man åka hem och vänta på en ny kallelse. Det finns många duktiga tandläkare i Malmö. Kolla gärna in några olika hemsidor för att få en prisbild och får veta lite om dem.

Ett brett och glatt leende

29 okt 2020

Alla har inte lätt för att le. Alla är inte lagda åt det glada hållet. De flesta har däremot viljan att le. Leendet är en grundläggande del av mänsklig kommunikation. Så varför ler då inte alla?

Det vackraste leendet är inte det perfekta leendet. Det vackraste leendet finner man inte nödvändigtvis heller på människan med det perfektaste utseendet och med de jämnaste tänderna. Det vackraste leendet ses oftast i ansiktet hos babyn som testar att le för allra första gången. Ett vackert leende är äkta och uttrycker en genuin glädje. Ett leende ska signalera vänskap och glädje. Sedan är det naturligtvis inte heller fel om tänderna är jämna och vackra, men det är aldrig huvudsyftet. När en människa ler frigörs faktiskt hormoner som gör att man blir gladare. Att inte våga le glatt och naturligt pga. felställda tänder kan vara en ren plåga. Tänder som inte växt rätt eller som inte fungerar bra pga. skador kan orsaka fysiskt smärtsamma tillstånd både lokalt och i anslutande områden.

Felställningar går att åtgärda

Det är inte så att någon absolut måste gå omkring och lida. För den som fått problem med sneda tänder pga. skador finns alla möjligheter att få hjälp. Likaså kan den som inte har fysiska problem utan psykiska få hjälp med att åtgärda sin imperfekta tandrad. En bra åtgärd kan då vara att använda Invisalign. Kortfattat kan man beskriva Invisalign som en annorlunda och modernare tandställning. Många människor minns med rysningar metallställningar som bars dygnet runt i åratal med smärtor och tuggproblem som följd. Tänder korrigerades, men till vilket pris?

Hur fungerar en modern korrigering?

Till att börja med använder man den senaste tekniken. Med hjälp av bilder på tänderna och speciella dataprogram räknar man ut vilka tänder som behöver rättas till och hur mycket. Sedan får man en specialdesignad tandställning i genomskinlig plast som faktiskt inte ens syns. Principen är att korrigeringen sker bit för bit. Den första ställningen byts efter några veckor när tänderna börjat flytta sig något. Sedan fortsätter man med nästa modell, och därefter nästa. Slutligen, efter kanske ett halvår, har tänderna sitt korrekta utseende och man kan få en permanent ställning att använda. Skyddet är lätt att sätta in och kan tas ut vid måltider. Om inte tandläkaren invänder behöver man inte heller ha den nattetid - men det är inget problem att sova med ställningen på plats. Vill du reglera tänderna ska du absolut prova Invisalign.

Det är viktigt med bra tänder

24 okt 2020

Bra tänder är viktigt för vårt välmående. Ibland händer det att man förlorar en eller flera av sina tänder. Tack och lov finns olika lösningar att ta till för att återställa tandraden.

Att förlora en eller flera tänder kan vara väldigt jobbigt och ge upphov till stort lidande. Naturligtvis för att det blir svårt att äta och kanske att njuta av maten, men även för att det i många sociala sammanhang kan vara stigmatiserande. Det är heller inte ovanligt att man skäms för sitt utseende, något som också kan få sociala följder. Tänderna är helt enkelt jätteviktiga för oss och tack och lov finns det ett par olika lösningar att ta till om man har förlorat tänder. Det finns exempelvis både lösa tänder och bryggor men även tandimplantat.

Så fungerar tandimplantat

Ett tandimplantat innebär att titanskruvar opereras in i käkbenet och på dessa fäster man sedan tandimplantaten. Fördelen med tandimplantat är att de är permanenta och inte behöver tas ut för att rengöras, utan de borstas istället på samma sätt som vanliga tänder. Utseendemässigt anpassas de till käkens övriga tänder i både form och färg så att de blir omöjliga att skilja från vanliga tänder.

Innan man kan få tandimplantat inopererade görs det en grundlig utredning, eftersom det av medicinska skäl inte är alla som kan ha tandimplantat. Man tittar då både på allmänhälsan, munhälsan och käkbenet för att avgöra om implantat är den bästa lösningen eller om det kanske blir bättre med broar eller lösa tänder.

Viktiga saker att tänka på vid val av tandläkare

Funderar man på en implantatbehandling ska man vända sig till en erfaren tandläkare specialiserad på tandimplantat. Då tandimplantat är ett relativt stort ingrepp är det viktigt att det blir rätt från början, eftersom det kan vara komplicerat att göra om det.

Det är också viktigt att tandläkaren använder sig av ett beprövat och pålitligt tandimplantatsystem. Därför kan man inte bara gå efter priset då man väljer tandläkare. Givetvis kan man jämföra priset mellan de tandläkare som använder samma system, men det är viktigt att detta då är ett väl beprövat sådant. Tandimplantat är en så pass komplicerad och dyr behandling och att försöka komma ner i pris genom att välja tandimplantat av sämre kvalitet är en dålig idé. Många tandläkare erbjuder därför hjälp med finansiering och då ofta räntefritt. En liten del av kostnaden står även Försäkringskassan för.

Estetisk tandvård

28 sep 2020

Idag finns det mycket man kan göra om man är missnöjd med sitt utseende och estetisk tandvård hjälper dig att förbättra dina tänder. Det kan hjälpa dig att må bättre i många avseenden.

Att vilja förändra sina tänders utseende idag är väldigt vanligt. Estetisk tandvård och kosmetisk tandvård går hand i hand, det handlar om att förbättra utseendet. Om du har något speciellt du vill göra ska du alltid rådfråga en välutbildad tandläkare först. Ni kan tillsammans komma fram till vad som skulle ge just dig bästa möjliga resultat. En Smile makeover är något många väljer att göra idag och i det ingår olika saker. Det kan vara sådant som att bleka tänderna, tandställning eller något annat som skulle behöva göras. Inom Smile makeovern ingår även större kosmetiska ingrepp såsom botox, operationer och liknande.

Vad kan estetisk tandvård göra för dig?

Går du och gömmer ditt leende för att du misstrivs? Kanske tycker du att du har sneda tänder, eller kanske för långa? Eller störs du av att maten konstant fastnar mellan de stora gliporna? Med hjälp av estetisk tandvård kan du rätta till problemen. Du kan även få hjälp med tandblekning, vilket även går att göra hemma. För att få det bästa resultatet är det bäst att gå till tandläkaren. Våga visa ditt fina leende igen utan att må dåligt över det. Kom ihåg att din självkänsla är viktig. Tandläkarna kan hjälpa dig med det lilla och det stora. Är där något du undrar över så ring och rådfråga för att få svar på just din fråga. Kom ihåg - ingen fråga är dum.

Hur vet du vem du ska välja?

Man vill känna sig trygg med sin tandläkare, men många lider idag av tandläkarskräck. Det bör dock inte hindra dig från att få det där drömleendet du velat ha så länge. Välj tandläkare med omsorg, gå gärna dit och träffa dem. Berätta redan innan om du känner dig rädd. Kolla in deras tidigare arbeten och rådfråga om hur du ska göra för att få ett så bra resultat som möjligt. Kolla gärna in deras hemsidor för att bilda dig en egen uppfattning samt se vad andra tycker om kliniken. Välj klinik efter din egen uppfattning och låt inte priset vara det avgörande. Eftersom estetisk tandvård kan kosta en hel del är det värt att kolla upp olika kliniker jämföra priser och se vad som ingår. Större och mer komplicerade ingrepp kan kosta många tusenlappar. Läs mer om estetisk tandvård på denna hemsida: https://www.estetisktandvårdstockholm.nu

Läkare inom tandvården

24 sep 2020

Önskan om att vårda och läka patienter kan ta sig många olika uttryck. Förutom att det finns olika roller inom vården så finns det även olika områden. Ett av de områdena är inom tandvården.

De som söker sig inom vården har ofta någorlunda liknande intressen som man vill utveckla och arbeta inom. Men även om mycket är lika så är också en hel del olika. Gemensamt brukar vara att man vill läka och vårda de som är sjuka eller skadade. Men därefter så kan det skilja sig beroende på vilken roll som man sedan väljer att arbeta med. Väljer man att utbilda sig till läkare, eller tandläkare, så har man ofta en liten detektivådra i kroppen. Den där lusten att ta reda på vad som är fel och hur man skulle kunna hitta en lösning på problemet. Ibland kan den upptäckarlusten bli så pass stor att man knappt hinner börja arbeta inom sitt gebit innan man väljer en annan väg. Nämligen vägen inom forskning av något slag. Det kan vara forskning där man arbetar på ett laboratorium. Men även den typen av forskning där man fortsätter att träffa patienter. Dock mestadels, eller endast, patienter inom det området som man vill forska inom.

Avlasta och assistera

Sköterskeyrket är ursprungligen en slags avlastning till läkaren. Men samtidigt är det ett yrke som rör sig inom många helt egna områden där läkaren inte har samma kunskaper. Vill man så kan man välja en sköterskeroll där den kortaste utbildningstiden är vårdare och sedan undersköterska. Efter det kan man studera under nästan lika lång tid som en läkare med olika slags specialiseringar. Även här kan man röra sig inom området tandvård och tandhälsa, om det är den grenen av vård som man vill arbeta med.

Med högsta ansvar

Inom tandvården så är det tandläkaren som har det högsta ansvaret för vården av patienten. Däremot är det precis som inom andra områden att den som är specialist kan ha en helt annan utbildning och utbildningsnivå. Det vanliga som patient är dock att man vid första besöket träffar en tandläkare i Hägersten och sedan blir man eventuellt vidareskickad till någon annan avdelning och specialitet. Det kan vara en tandreglerare, tandhygienist eller liknande beroende på vad man vill ha hjälp med. Hos tandläkaren kommer man säkert också träffa en tandsköterska och även andra som fyller olika viktiga funktioner. Det är en vård där alla delar samspelar.

Även vuxna kan ha tandställning

22 sep 2020

Allt fler vuxna väljer idag att reglera sina tänder, även om det fortfarande är vanligast bland unga. Orsakerna kan vara flera, men en av de vanligaste är att tänderna inte står i en jämn rad.

Tandreglering heter egentligen ortodonti och ska man som vuxen reglera sina tänder gör man det bäst på en tandvårdsklinik som är specialiserad på ortodonti. Barn reglerar oftast sina tänder hos den ordinarie tandläkaren men tandreglering på vuxna är lite mer komplicerat och därför bör man istället gå till en ortodontist.

En av de vanligaste orsakerna till att man reglerar sina tänder är att de är sneda och inte står i en jämn rad samt att man har ett bettfel. Det händer också att man väljer att reglera sina tänder av rent estetiska skäl; vissa är så missnöjda med sina tänder att de helt undviker att le, så att reglera sina tänder av estetiska skäl kan vara minst lika viktigt som vid ett bettfel då det är väl känt att ett gott skratt förlänger livet.

Problem med att tugga

När man har ett bettfel är det oftast överkäken och underkäken som inte går ihop och möts som de ska när man biter. Vid överbett är det tänderna i överkäken som står ut framför underkäkens tänder vilket ibland kan leda till att det är svårt att stänga munnen. Inte sällan händer det att man skadar sin tänder om man ramlar eller idrottar. Har man ett underbett är det underkäken som biter framför överkäkens tänder. Detta kan få till följd att det blir svårt att tugga och äta. Även vid ett så kallat öppet bett kan man ha svårt att bita och tugga. Ibland måste man också reglera tänderna för att ge plats åt och kunna sätta in broar eller implantat.

En noggrann undersökning görs

Det är vanligtvis den ordinarie tandläkaren som först upptäcker om man behöver tandställning. Oftast är detta då man börjar tappa sina mjölktänder och nya permanenta tänder kommer upp. Funderar man på om man behöver reglera sina tänder kan man också själv kontakta en klinik specialiserad på tandreglering. Det görs alltid en noggrann undersökning innan man får tandställning, och man tar även röntgenbilder av tänder och käkar. Med hjälp av en mjuk massa gör man även ett avtryck på bettet, eller så skannas det in med en kamera. Efter det får man förslag på behandlingsmetod och hur lång tid det kommer att ta.

Tandimplantat om du saknar egna tänder

21 sep 2020

Tandimplantat är ett bra alternativ för en person vars riktiga tänder lossnat eller av någon anledning måste tas bort. Tandimplantat kan göras både på en privatklinik och en tandvårdscentral.

Många människor, speciellt de som är lite äldre, saknar riktiga tänder. Orsaken till att de tas bort kan variera från fall till fall. Vissa kanske tappar dem på grund av ålder medan andra har dåliga tänder som behöver tas bort manuellt. Oavsett orsak ska varje tand som tas bort ersättas med en konstgjord sådan. Då har man två varianter att välja mellan, nämligen tandimplantat eller protes.

De allra flesta tandvårdskliniker erbjuder möjligheten till att få tandimplantat. Med andra ord är tandimplantat Malmö lika lätta att hitta som tandimplantat i Göteborg, Skövde eller på någon annan ort i Sverige. Sök helst upp en bra specialist nära din bostad eller arbetsplats.

Ett smart val i längden

Tandimplantat är ett smart val ifall man behöver ersätta förlorade tänder. Många väljer fortfarande proteser, men faktum är att de är långt ifrån lika bra. Löstagbara proteserna sitter inte fast i käkbenet, behöver rengöras dagligen och kan i många fall skapa en obehagskänsla. Tuggförmågan med proteser blir sämre och det finns även en risk för lossning.

Ett implantat fästs fast i käkbenet; något som innebär borrning och behandling. Detta kan anses obehagligt av vissa, och det med all rätt. Självklart görs det med smärtlindring men kan ändå upplevas som stressigt av en del patienter. Med andra ord rekommenderas protes för alla som upplever att proceduren med tandimplantat som otrevlig. Tandimplantat kan vara dyrare än protes men det är en engångsinvestering som oftast lönar sig i längden, om det är ett alternativ som känns passande för en.

Vilka fördelar har tandimplantat?

Saknar man tänder så har tandimplantat flera fördelar jämfört med alternativa lösningar. Det första är dess långvariga resultat. Tandimplantat är en permanent lösning och en engångsprocedur. Tandläkaren borrar i käkbenet, sätter fast tandimplantaten och behöver inte utföra flera ingrep.

Behandlingen görs stegvis vilket betyder att patienten får tid att anpassa sig till förändringen. Att implantat fästs i käkbenet kan upplevas som obehagligt men det är en utmärkt metod i längden. Med tiden växer den nämligen fast i käkbenet och medför inga problem. Ett stort plus är att ett tandimplantat inte bildar karies och inte har några åldersrestriktioner.

Tänk på att tandimplantat inte utesluter en god munhygien. Tandborstning, regelbundna tandläkarbesök och munsköljning måste man fortsätta med som vanligt, oavsett implantaten.

Skalfasad - ett bra alternativ

10 sep 2020

Drömmer du om vita tänder? I så fall kan en skalfasad vara lösningen. Vi föds alla med olika förutsättningar och det gäller verkligen då man ser till våra tänder. Vissa har starka tänder, andra har lite känsligare. En del kan tvingas att - som en följd av ett snett bett - bära tandställning medan andra personer, redan från start, har ett perfekt leende som inte behöver korrigeras. Färgen på tänderna är även det något som skiljer sig. Här kan man idag påverka på ett annat sätt.

Det vita leendet är något som många drömmer om. Vita tänder signalerar friskhet och fräschör medan gulare tänder ofta ger signaler om det motsatta. Har man gulare tänder så vill man ogärna visa upp dessa; något som i sin tur kan leda till att man uppfattas som introvert eller rent av sur. Att tänderna blir gula beror till största del på arvsanlag, men även livsstilen har stor betydelse. Röker du, dricker mycket thé eller kaffe så kommer detta att synas på dina tänder. Samma sak gäller för snusare som ofta får en gulare nyans på sina framtänder.

Idag finns flera alternativ för att få vitare tänder. Ett av de bästa är en skalfasad och en sådan kan man få hos tandläkare från hela landet - oavsett om man bor i Malmö eller i Kiruna. Det är en väldigt populär behandling vars stora fördel är att det ger en hållbar lösning.

Skalfasad ger permanent vita tänder

Är du intresserad av en skalfasad - eller flera skalfasader - och bor i Malmö så kan du med fördel välja bland flera olika kliniker som erbjuder tjänsten. Primärt finns det två stycken alternativ gällande en skalfasad: porslin eller plast. Den senare är betydligt billigare, men ger långt ifrån samma hållbarhet.

En skalfasad av porslin är vanligast då man genom en sådan får en permanent lösning som inte sällan håller i närmare 25 år. Kostnaden är emellertid värd att nämna: vill du ha en skalfasad av porslin så får du vara beredd att betala mellan 5-10.000 kronor på en tandklinik i Malmö.

Så sätter man en skalfasad på plats

Hur fungerar det då? Vi ponerar att du har en gravt missfärgad framtand och att du vill sätta en skalfasad på denna. Tillvägagångssättet är att tandläkaren först och främst säkerställer att du inte har någon lagning av amalgam på tanden. Om så är fallet så måste man först byta den lagningen mot en av komposit: amalgam fungerar inte att fästa en skalfasad på.

Steg två är att slipa ner emaljen på din tand. Det är för övrigt den stora - egentligen enda - nackdelen med skalfasader. Emaljen måste slipas ned för att den framtida tanden inte ska kännas för tjock. Rent krasst så slipar man alltså bort frisk tandsubstans och skapar, i och med detta, ett potentiellt framtida behandlingsbehov.

Då slipningen är utförd så fäster man skalfasaden med en speciell gel - den går att likna vid cement - och därefter så har man också den nya tanden på plats. Normalt - och beroende på hur många tänder det handlar om - så brukar det räcka med en- till två behandlingstillfällen.

Efter en avslutad behandling kan man som patient rekommenderas att använda en bettskena under nätterna. Detta för att ge extra skydd och för att garantera längre hållbarhet.

Den stora väntetiden ligger på att en skalfasad ska tillverkas. Det sker i laboratorium och unikt för varje patient. Man utgår från närliggande tänder, både vad gäller storlek, färg och form. Den nya tanden ska smälta in i munnen och inte ta över. Du vill ha ett friskt, vitt och rakt leende som ligger i linje med hur dina övriga tänder ser ut.

Läs mer om skalfasader på www.skalfasadmalmö.se

Glad och självsäker

19 aug 2020

Många kämpar dagligen med rengöring av sina tänder. En del väljer till och med att förändra sin kost för att kunna undvika missfärgning. Men det finns sätt att få tillbaka ett vitare leende.

För många sitter en stor del av självsäkerheten i leendet och munnen. Så länge alla tänder är hela, jämna och vita så kanske man inte ens reflekterar över det. Men om man tappar en tand, slår av en bit eller får en missfärgning så kan fokuset ändras. Plötsligt blir man väldigt medveten om hur tänderna ser ut. Oftast också mer medveten och kritisk än människor runt omkring är. Börjar det bli ett problem som går ut över livskvaliteten eller måendet så är det dags att göra något åt det. Med hjälp av estetisk, eller kosmetisk, tandvård kan man få tillbaka sitt glada leende och självsäkerhet igen. Det finns ett flertal olika sätt som man kan behandla missfärgning på. Har man även andra problemområden som inte faller under traditionell tandvård så går även dessa att åtgärda. Det är aldrig för sent att få ett fint leende.

Hur man lever

Genom reklam och information kan man få veta hur det kommer sig att tänderna blir missfärgade. Men om man ska undvika allt som påverkar tänderna negativt så blir det en mycket begränsad kost och livsstil. Hur tänderna ser ut påverkas även av en hel del av läkemedel. De är dock så viktiga att en missfärgning hamnar sekundärt. Även en del sjukdomar och andra behandlingar kan ge frätskador eller på annat sätt förändra utseendet på tänderna. Snus och rökning är också bovar i dramat. Därför räcker inte alltid en ändring i livsstilen utan man får istället satsa på en behandling som ställer tillbaka klockan gällande tändernas utseende.

Som en sol

Rengöring och blekning av tänder ger gradvisa förbättringar. Det innebär att man inte kan gå från en mörkare färg till en vit, men att resultatet kommer bli bättre än innan. Har man mycket missfärgade tänder eller tänder som också har andra skador, så kan man välja en annan väg. Genom tandreglering och lagning kan man få bukt med avslagna eller felsittande tänder. Men det finns även hjälp att få genom skalfasader som fästs på utsidan av de egna tänderna. Viktigt är bara att veta att inga av dessa kosmetiska behandlingar ligger inom ramen för den statliga tandvården. Man får alltså betala dessa behandlingar ur sin egen ficka. Läs mer om tandvården på denna sida: https://www.estetisktandvårdmalmö.se

← Äldre inlägg

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.