Tandimplantat vid tandlossning - en bra lösning?

Att drabbas av tandlossning är stigmatiserande. Tänderna spelar en avgörande roll i hur vi bedöms av andra och saknar man tänder så kan detta lätt ligga en person i fatet. Detta oavsett anledning till varför man tappat sina tänder. Det brukar dessutom sägas att ett leende förändrar världen. Vad händer om man inte kan le av skam för att exempelvis en - eller flera tänder har lossnat? Finns det någon säker lösning för att få leendet åter?

Tandlossning kan komma av olika skäl. Man kan ha en sjukdom eller också så kan den medicin man använder leda till att tänderna försvagas. Ålderdom är en annan orsak och likaså gäller för olyckor där man, helt enkelt, har otur i samband med exempelvis idrottande.

Vanligaste orsaken till tandlossning handlar emellertid om att man negligerar vikten av god tandhygien och där man under en lång tid slarvar med tandborstning, men tandtråd och med det faktum att en tandläkare årligen bör besökas.

Detta kan skapa tandsten och det kan i sin tur utvecklas till en infektion som får fäste i tand och i tandköttet. Detta kan leda till tandlossning och faran med detta är att det handlar om ett långt förlopp som man nästan inte själv kan upptäcka. Därav vikten av regelbundna kontroller av tandläkare som ger en möjlighet till åtgärder i syfte att bromsa den pågående utvecklingen.

Tandimplantat kan bli en permanent lösning

Drabbas man av tandlossning så finns det emellertid idag ganska goda möjligheter att leva ett normalt liv där ingen kan ana att man inte visar upp sina ordinarie tänder. Ett av de bästa alternativen handlar om tandimplantat och det är ett bra alternativ av den enkla anledningen att du, genom tandimplantat, kan få något som fungerar på samma sätt som dina vanliga tänder gör.

Tandimplantat kan, till skillnad från tandproteser, nämligen bli en permanent del av din kropp. Bor du i Göteborg, besöker en tandläkare som - efter en undersökning med röntgen - ger dig goda möjligheter som kandidat för tandimplantat så bör du ta chansen. Tandimplantat i Göteborg - och i övriga Sverige - är förvisso dyrare, men de ger dig samtidigt så pass många fördelar att det är värt pengarna.

Hygien vid tandimplantat är väldigt viktigt

<p< Hemligheten bakom tandimplantat och att en sådan kan bli permanent är att man använder sig av skruvar som tillverkas av titan. Det är ett ämne som välkomnas av kroppens vävnad och som även används vid andra operationer - av knä och höfter, exempelvis. Skruvarna borras fast i käkbenet och i dessa fäster man sedan de kronor som fungerar som tänderna. Dessa formas helt efter patientens övriga tänder vad gäller färg, form och storlek. Efter en tids inlärning så kan man tugga, prata och leva precis som vanligt igen och sköter man hygienen så har man goda chanser att se en framtid med tänder i munnen igen - precis som vanligt.

Hygien är en nyckelfråga. Har man tandimplantat så krävs det att man sköter munhygienen på ett tydligt sätt. Man ges instruktioner om hur man ska borsta tänderna och hur man ska få rent både där och i hela munnen. Missköter man denna fråga - vilket tyvärr inte är ovanligt - så kan tandimplantat lossna som en följd av inflammationer orsakade av bakterier. Vem kan då ha tandimplantat? Långt ifrån alla är lämpliga kandidater. Ett starkt käkben som skruvarna kan fästas i är ett måste. Exempelvis äldre personer och rökare brukar bedömas som sämre kandidater för tandimplantat i Göteborg än vad yngre, icke-rökare gör.

Plånboken spelar även den en roll. Tandimplantat är dyrare än tandproteser och tyvärr så har inte alla - trots tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd - råd. I synnerhet inte om det handlar om flera tänder. Det går dock alltid att jämföra priser och det brukar även gå att hitta gynnsamma avbetalningsplaner hos tandläkare. Se över dessa möjligheter om du har rätt förutsättningar. Har du det - ja, då är tandimplantat definitivt en bra lösning.

31 Dec 2021

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.