Vad innebär en död tand?

Det finns två stycken orsaker till det man brukar kalla för en död tand. Att en tand dör kan antingen komma som en följd av ett trauma. Med detta menas att du exempelvis spelar innebandy med dina arbetskamrater, springer förbi en av dessa som i ett desperat försök att nå dig slår upp sina klubba i din mun och träffar en tand. Smällen i den här frågan innebär inte att tanden går av – men den innebär att tanden blir infekterad och den ”dör” efter ett tag.

Den andra orsaken är vanligare och den är även att anse som lättare att förebygga. Här handlar det nämligen om kariesangrepp och där dessa bakterier till en början löst upp tandens mineraler. Då detta är gjort så ”äter” de sig in i tandens pulpa – en tandinfektion uppstår och tanden i fråga måste antingen avlägsnas eller också är det fortfarande möjligt att rädda den genom en rotfyllning.

Förebyggande metoder för att undvika att tänder dör är att helt enkelt sköta dem bättre. Några snabba exempel på hur du dagligen kan göra just det är följande:

  • Borsta tänderna. Morgon och kväll så bör du borsta tänderna (har du möjlighet så gör det även efter exempelvis en måltid. Här bör du dock för att minimera frätskador vänta ungefär en halvtimme). Tandborstning, ska vi tillägga, innebär inte att du vevar runt lite på måfå med din tandborste. Nej, var noggrann och se till att metodiskt putsa varje tand. Tiden bör ligga kring två minuter och du kan med fördel byta ut din tandborste till en el-modell eller till en vanligt med mjukare borst. Du borstar inte bättre med en hård tandborste – men däremot sliter du mer på både tandkött och tänder.
  • Skölj med munskölj: gör det till en vana att skölja munnen med munskölj innan du går och lägger dig.
  • Tandtråd. Efter måltider så ser du till att rengöra mellan tänderna och här kan vi varmt rekommendera de så kallade tandbyglarna som finns på marknaden. De är lättare att hantera och kommer på ett bättre sätt åt längre bak i munnen.
  • Tänk på vad du stoppar i munnen: naturligtvis så bör du även se över vad du äter och – i synnerhet – dricker. Vi dricker mer läsk, mer sportdrycker och energidrycker idag; saker som dels sliter på tändernas emalj och som dels också är söta. Försök att dra ner på intaget av sådant.

tandvärk vid tandborstning

Död tand? Här är vanliga symtom

Symtomen för att du drabbats av en tandinfektion och där din tand – som en följd av detta – riskerar att dö ser lite annorlunda ut – och går att dela in i två olika stadier; något som vi tänkte göra här.

Det första stadiet: kraftig smärta – i munnen. Just det; den tand som är infekterad är inte den som ger smärta. Det handlar istället ofta om att ena sidan av munnen gör fruktansvärt ont eller om att överkäke och underkäke kan upplevas ”sitta ihop” och vara svåra att skilja åt. Varm- och kall dryck förstärker smärtan och ibland så är den så intensiv att inte ens värktabletter har någon effekt. Talande: trycker du på den infekterade tanden så kommer du förmodligen inte känna någon större smärta. I det här stadiet så har du en god chans att laga tanden genom en rotfyllning.

Det andra stadiet: i det här stadiet så har bakterier tagit över pulpan och du kommer inte längre att uppleva samma smärta. Den smärta som kommer nu är mer av det dova slaget och om vi jämför med den ovanstående punkten så kommer du – exempelvis genom att peta på- eller tugga med tanden att känna smärta. Viktigt här: skulle du känna att munbotten, kinder, läppar och hals svullnar upp så ska du omedelbart ringa 112 och söka akutvård! Infektionen har spridit sig och vid dessa symtom så är det viktigt att få hjälp per omgående.

Bor du i Stockholmsområdet kan vi rekommendera ett besök hos Solna Dental.

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.