Ilande tänder av olika orsaker

Du kanske någon gång tagit en klunk kallt vatten och plötsligt känt hur det ilar till i dina tänder – en intensiv smärta som försvinner nästan per omgående; men som återkommer för nästan varje klunk. Obehagligt? Minst sagt! Bara vetskapen om att det när som helst kan komma en sådan ilning – en stöt! – gör att man undviker de kalla sakerna som ofta är orsak till smärtan. Glass, en iskall läsk, ett glas mjölk direkt från kylen... Ilande tänder är fruktansvärt, det tror vi att de flesta som någon gång drabbats är beredda att skriva under på.  

Med vad beror det på, varför får man ilningar i sina tänder? Orsakerna kan vara många och vi tänkte gå igenom några av den vanligare här och som följer:

  • Skada i tandköttet. Det här behöver inte låta så dramatiskt egentligen. En skada i tandköttet kan komma av att du borstat tänderna lite för hårt och där du, helt enkelt, borstat lite för slarvig. Det kan dock även innebära att du drabbats av en inflammation och det är värre sett till att en sådan kan leda till tandlossning på längre (läs: lång som i många år) sikt.
  • Du har hål i tänderna. Ett kariesangrepp och symtomen på ett sådant kan yttra sig i form av ilande tänder. Ilar det då du belastar en- eller flera tänder så kan det vara ett tecken på att kariesangreppet nått hela vägen till pulpan. Detsamma gäller om du upplever att det ilar då du blåser på tänderna samt om du tuggar eller biter ihop.
  • Du har genomfört en tandblekning: en tandblekning är en vanlig orsak till ilande tänder och i och med att detta blivit allt vanligare så har också fler fått uppleva obehaget med ilningar.
  • Du har frätskador på tänderna: för mycket läsk, för mycket juice, ett överdrivet intag av energidrycker, en dålig tandborstningsteknik – en för hård tandborste? Det finns många anledningar till varför dina tänder kan drabbas av frätskador som ger ilningar.
  • Du har sprickor i tändernas emalj. Sprickor kan dels uppstå som en följd av slag och de kan dels också komma av hur hårt man exempelvis tuggar. Beroende på hur djupa sprickorna i emaljen är, desto värre ilningar blir också följden. Du tuggar och belastar tanden, sprickan vidgas lite och vätska kommer in med ilning som följd.
  • Nervsmärtor. Betydligt ovanligare är att man får ilningar på grund av en nerv som ligger i käken och som leder till tanden. Den här smärtan kan likna tandvärk och vanliga ilningar – men handlar alltså om en nerv i käken. Det kallas för övrigt trigeminusneuralgi och bör utredas av en läkare – gärna en specialist.

Det går att förebygga känsliga tänder

Kariesangrepp , inflammationer i tandköttet och nervsmärtor samt de ilningar som dessa ger bör utredas och behandlas av en tandläkare (i fallet nervsmärtor så handlar det om en vanlig läkare). Många av de andra ilningarna brukar gå över av sig själva – komma och gå – och här kan man faktiskt påverka själv också. Genom att ändra sin kost och genom att borsta sina tänder annorlunda så kan man få exempelvis frätskador att upphöra. Mindre sura saker – juice, läsk, energidryck – minskar frätskador markant.

Har du känsliga tänder och tandhalsar så bör du använda en tandkräm som har ämnet kaliumnitrat i sig. Kaliumnitrat bildar ett skyddande lager mot just ilningar. Det du ska undvika är tandkrämer med en blekande effekt då dessa ofta ger betydligt fler ilningar på grund av de slipmedel som finns i.

En mjuk tandborste gör också stor skillnad och likaså att verkligen använde denna efter rekommenderade två gånger dagligen – morgon och kväll – samt minst två minuter per gång. Och: regelbundna besök hos en tandläkare är ett måste; primärt för att utesluta att ilningarna inte kommer av karies eller en infektion/inflammation i en tandköttsficka.

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.