Har du en svart tand eller svarta tänder?

Man ska definitivt göra skillnad på missfärgningar på tänderna. Det vanliga är att man får missfärgningar som en följd av vad man äter och hur man lever i övrigt – tobak, alkohol, kaffe, nikotin, vin och så vidare; samtliga ger missfärgningar på ett eller annat sätt och där tänderna i fråga ofta blir gulare till färgen. En annan typ av missfärgning innebär att man får vita fläckar på någon tand och här är ofta orsaken – paradoxalt nog – en följd av att man velat göra någonting bra. Överdrivet intag av fluor kan leda till tandfluoros och där bör man således vara lite försiktig då det kommer till sugtabletter och munskölj som innehåller mycket fluor.

Vi har även exempel på tänder som blir grådassiga och som intar en lite gråare nyans. Här ligger ofta åldern och en sämre blodcirkulation i den berörda tanden bakom.

Genomskinliga tänder då – vad kan ligga bakom sådana? Som en regel så handlar det här om slitage på tändernas emalj – frätskador – och här bör man söka hjälp och besöka en tandläkare. Det man kan göra är att försöka bromsa upp frätningen – tanderusionen – och detta genom att se över vad man äter, dricker och hur man sköter sina tänder. Att undvika exempelvis juice, energidrycker och läsk, att byta ut sin tandborste till en mjukare modell och att använda fluortabletter (med viss försiktighet med tanke på det vi gick igenom ovan) är bra exempel på hur man kan förhindra och stoppa en pågående tanderosion.

Skulle dina tänder eller en tand plötsligt bli svart så är detta inte sällan ett tecken på en blödning inuti tanden och här bör du försöka erinra dig om du blivit utsatt för något typ av trauma (slag) mot tanden. Svarta tänder kan även uppkomma som en följd av infektioner och oavsett om det handlar om ett trauma eller en infektion så gör man bäst i att söka sig till en tandläkare för en tandröntgen. Skulle denna visa på infektion eller trauma så kan det vara så att tanden/tänderna håller på att dö och att det förmodligen är nödvändigt – om det inte är för sent – att genomföra en rotfyllning.

Det vanliga gällande missfärgade tänder är att man söker hjälp för att bleka dem eller för att göra någon annan typ av kosmetiskt behandling. Idag finns det ett betydligt större – och bättre – utbud gällande detta. Metoderna är säkrare, de är billigare och de ger en effekt som håller en längre tid. Här förutsätter vi dock att du går till en tandläkare eller en specialist. De produkter inom tandblekning som finns i butik eller på nätet ger sällan något vidare slutresultat.

kvinna på besök hos tandläkare

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.