Var rädd om dina tänder

Människan och de flesta av våra däggdjur använder sina tänder (latinska ordet är "dentes") för att tugga födan för att maten ska bearbetas och underlätta spjälkning i tarmkanalen. Människor utvecklar 20 stycken mjölktänder redan under fostervecka 7 men blir synliga runt 1-2 års ålder.

Anledningen är till namnet är troligen för att tänderna blir synliga under amningsperioden. Sedan byts dessa ut mot 28 permanenta tänder med början vid cirka 5 års ålder. Det är vanligt med upp till 32 tänder om man utvecklar alla så kallade visdomständer. När eller om de permanenta tänderna skadas eller lossnar kommer det inga nya. Det gäller verkligen att vara rädd om sina tänder!

Man måste vara noga med tandborstningen morgon och kväll. Det är viktigt att hjälpa sina små barn med tandborstningen, även med mjölktänderna trots att barnet tappar dessa, för att vänja barnet med god munhygien.

Vad består en tand av?

Våra tänder består av två delar, först en krona som är den synliga delen av tanden. Under den finns roten som fäster i tandköttet och käkbenet. Tanden har tre lager, det yttersta och synliga delen utgörs av emaljen som är den hårdaste delen, sedan kommer tandbenet och under den pulpan.

Pulpan har blodkärl och nerver som går ner i roten. Rötterna är fastgjutna i käken med tandcement. Tandemaljen består till största delen av mineralet hydroxylapatit, men inenhåller även proteiner, kolhydrater, lipider, vatten och olika spårämnen. Den har inga nervceller och blodkärl, vilken gör att man inte känner smärta i själva tanden precis som skelettet.

Vilka problem kan uppstå med tänderna?

Det vanligaste problemet man få med sina tänder är tandröta, eller så kallat karies. Det är en faktiskt en virussjukdom som orsakas av bakterier i munhålan, som kan bli lokala angrepp på tandytan. Detta kan undvikas med god munhygien. Om man inte behandlar karies hos tandläkare kan det bli små hål i tanden.

Om man inte lagar dessa hål kan man få tandvärk och i värsta fall går inte tanden att rädda. När man lagar en tand så behöver först tanden undersökas av tandspecialist och eventuellt röntgas för att få information om angreppet och hur djupt det är. Bedömmer tandläkaren att behandlingen kommer att göra ont får man lokalbedövning.

Oftast behöver man borra i tanden för att få bort all karies så inte det kommer tillbaka. Efter det görs hålet rent och fylls med komposit som är ett slags plast. Fyllningen blir hård och sedan behövs den putsas och slipas för att bettet ska bli korrekt. Annars kan man skada lagningen och få värk.

26 Jan 2019

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.