Att skaffa tandimplantat

Är du kvinna i Stockholm? Man i småstad? Någon genomsnittlig kandidat för tandimplantat är svårt hitta. Väldigt många svenskar kan få ett behov av dem någon gång i livet. I korthet kan de beskrivas som en slags bas av metall som sätts på dina käkben, under tandköttet. När de väl är insatta kan en tandläkare relativt enkelt sätta dit tänder på dem.

Så fungerar det

Eftersom att implantaten sätts på käkbenen, fungerar de som en stabil bas där artificiella tänder sedan kan monteras. När de väl sitter kommer de inte att åka runt eller tappas i munnen, vilket gör det enkelt att till exempel prata och äta som vanligt. Att skaffa tandimplantat är ett bra alternativ för dem som inte finner att andra låtsaständer är tillräckligt bra.

För att få tandimplantat bör man ha friskt tandkött och starka ben som är tillräckligt stabila att stödja implantaten. Vidare ska man vara noga med munhälsan när operationen väl är genomförd. Att man sköter hygienen är en förutsättning för att tandimplantaten ska fungera på lång sikt.

Vart går jag för att få tandimplantat insatta?

I de flesta något större städer finns en klinik där du kan få tandimplantat insatta. Störst utbud hittar du dock i Stockholm, av naturliga skäl. Det krävs dock inte nödvändigtvis att du åker till just Stockholm för detta. Om du inte bor i en större stad själv kan du titta på vilka kliniker som finns i nära dig, i de större städer som finns i din närhet. Dock är det viktigt att man känner sig trygg med den tandläkare som ska utföra ingreppet. Om det innebär att du måste åka till exempelvis Stockholm eller Göteborg, kanske det är värt resan.

Vad kostar det?

Det är svårt att på rak arm säga vad dina tandimplantat kommer att kosta. Det beror i stort på hur många implantat du behöver, vilken typ av behandling du väljer och vilken typ av arbete som krävs från tandläkarens sida. Ytterligare en faktor är materialet du väljer på de olika komponenterna. Vill du porslin eller metall? Vilken tandkrona vill du ha? För att få reda på priset behöver du tala med någon som kan utföra ingreppet.

Väljer du en tandläkare med specialistkompetens kan du räkna med att det blir något dyrare. Fördelen är givetvis att du får en tandläkare med större kunskap och erfarenhet inom området. För att ge ett exempel kan en hel implantatbro (hel käke med nya tänder) kosta allt mellan 40 000 och 100 000 kronor. Betänk även att priset skiljer sig åt mellan olika kliniker och deras läge i landet. Tandimplantat i Stockholm tenderar till exempel att vara något dyrare än i mindre städer.

Högkostnadsskydd

Kom dock ihåg att du har högkostnadsskydd och att Försäkringskassan täcker hälften av det som kostar mer än 3 000 kronor att utföra. För något som överstiger 15 000 kronor att utföra (enligt referenspris) går Försäkringskassan in med 85 procent av summan. Tänk på att referenspriserna (det pris som Försäkringskassan satt för olika behandlingar) ofta skiljer sig från klinikernas egna priser.

4 Dec 2017

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.