Vad är skalfasad och vad blir priset?

Det finns flera vägar till ett riktigt snygga tänder och därmed ett vackert leende. En väg är att välja skalfasad. Ett effektivt sätt – men även dyrt sätt.

Porslin eller plast

Skalfasad kan vara tillverkad av porslin eller plast. De ger ungefär samma funktion men har ändå vissa saker som skiljer dem.

Om porslinsfasad väljs kommer en extremt tunn porslinsskiva att monteras på tanden. Detta främst på framsidan då det är vad som syns utåt. För att porslinsskalet ska fastna sker först en behandling av tänderna. Därefter limmas de fast med ett material som kallas för cement.

Mycket hög hållbarhet

I och med att det inte handlar om en speciell behandling utan att porslin eller plast monteras på tänderna är skalfasad ett extremt hållbart sätt att hålla tänderna snygga. Ofta nämns 25 år i hållbarhet och ibland ännu längre. Detta gällande porslin. Skullen fasad lossna tidigt efter montering får man gå tillbaka och be om ny montering. Det kan vara extremt små detaljer som avgör om den sitter fast eller inte.

Tandläkare

Vad kostar det?

Priset kan variera något mellan olika kliniker. En tandläkare i Stockholm ger riktpris på 5 - 10 000 kr men samtidigt är det svårt att sätta ett exakt pris innan en konsultation har genomförts. En annan klinik anger att det är flera faktorer som är avgörande. Även Expressen nämner en liknande prisnivå i en artikel om skalfasad i porslin.

Med plast blir priset något billigare. Enligt kvällstidningen kan man räkna med 800 kr till 2000 kr per tand. Men då är hållbarheten betydligt kortare med enbart två till fem år. Fördelen är att detta går snabbare hos tandläkare och att hela processen kan vara klar på ett enda besök.

Men bara genom att titta på ett par kliniker i Stockholm ser man snabbt att prisskillnaden är stor. En annan klinik skriver exempelvis att skalfasad kostar ”från 11 000 kr”. Denna klinik har valt att enbart jobba med porslin utifrån att kvalitén är så betydligt högre än plast.

Så går det till

Följande steg för steg guide är inspirerad från den klinik i Stockholm som anger att priset är från 11 000 kr.

1. Före behandlingen

Först sker ett konsultationstillfälle så fotografering och röntgen sker. Man pratar även förutsättningar och förväntningar.

2. Behandling

Nu ska en skalfasad monteras på tänderna. Fasaden är enbart 0,2 mm tjock vilket gör att extremt lite slipning behöver ske för att de ska passa. Men för att kunna fästa skalfasaden krävs att man gör ett avtryck av tänderna så att fasaden ska kunna skapas exakt efter kundens förutsättningar. Fram till att porslinsfasaden monteras får kunden har plastfasad. När det sedan är dags att montera sker detta med ett slags flytande cement.

3. Efteråt

Man behöver inte förhålla sig till något speciellt efteråt.

27 Sep 2019

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.