Tandläkarskräck är inget permanent

Har du svårt att gå till tandläkaren? Blir du lätt skräckslagen av blotta tanken på att öppna munnen hos en tandläkare? Vill du ha friska tänder och slippa gå på så många tandläkarbesök?

Det finns många människor som drabbas av en sådan stark skräck inför ett tandläkarbesök att det liknar en fobi. Rädslan för att gå till tandläkaren kallas i vardagligt tal för tandläkarskräck. Detta är verkligen missvisande eftersom det vanligtvis inte handlar om att du är rädd för tandläkaren som person. Det är mer själva upplevelsen som kommer av att sätta sig i en tandläkarstol. För det första är den bakåtlutad och du kommer inte därifrån. Vilket inte är sant men din upplevelse av det hela kan vara sann. Dels har du fullt med händer, undersökningsinstrument och sugslangar i munnen. Det kan ge en känsla av att du får svårt att andas. En annan rädsla som kan infinna sig är oron för att något ska trilla ner i halsen under tiden undersökningen pågår och slutligen den ilande smärtan i tänderna. Du kanske har sårigt eller varigt tandkött, inflammationer eller hål i tänderna. Då kommer en beröring med instrumenten att få kontakt med nerven och det är det som orsakar din smärta.

Metoder mot rädsla

Den vanligaste orsaken till rädsla, skräck, eller oro är att du tidigare har haft en obehaglig upplevelse. Den kan man bearbeta med hjälp av mental träning, samtalsterapi och hypnos. Likaså med en mycket försiktig anpassning till situationen vid ett besök. Problemet med din oro behöver inte bara härledas till dig själv. Det kan bero på personalen, sköterskan eller tandläkaren lika väl som med smärta eller något annat du tidigare har upplevt. En helhetsupplevelse som det kan vara svårt att sätta fingret på. Om samtal och terapier inte skulle hjälpa dig kan du få narkos. Det brukar dock bara sättas in som en sista utväg. Lustgas, och lugnande medel brukar vara det första du får prova.

Tandhygienist förebygger och hjälper till

Ett besök hos en tandhygienist kan vara ett riktigt bra första steg för dig som känner obehag. Här förekommer inga otäcka borrar. Du får mer instruktioner om hur du ska sköta dina tänder och behålla dem i gott skick. Då kan ditt nästa tandläkarbesök kanske leda till att du har friska tänder och slipper de obehagliga procedurerna med borrar. En tandhygienist kan behandla karies, inflammationer, samt putsar och polerar tänderna. De hjälper dig även att ta bort plack och avlägsna tandsten.

25 Jun 2020

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.