Tandläkare i Sundbyberg

Våra tänder utsätts dagligen för yttre påverkan som sliter på tänderna. Vi blir sedan barnsben informerade om att man måste borsta tänderna morgon och kväll samt inte småäta för mycket.

När vi har fått våra riktiga tänder är det ju faktiskt så att vi ska ha dessa livet ut och man gör klokt i att vara rädd om dem. Ändå slarvar vi och småäter vi, dricker juicer och läsk mer än någonsin. Man brukar säga att tänderna klarar sex syraattacker per dag utan att skadas. Då tar saliven hand om födan och skyddar tänderna. Något som inte många tänker på är att man inte ska borsta tänderna för tidigt efter man har ätit eftersom man har kvar rester av mat och dryck i cirka 30 minuter. 

När tänderna utsätts för mycket attacker och framför allt socker och andra frätande produkter slits emaljen ner och det bildas lätt tandsten som utvecklas till karies och tandköttsproblem. 

Sedan kan man också få problem med visdomständer med åren. Det kan uppstå tandvärk och andra problem som till exempel huvudvärk när tänderna börjar röra på sig. Det vanligaste är att man får dra ut dem eftersom de egentligen inte behövs.

Vad kan man då göra?

Förutom tandborstning varje morgon och kväll så bör man använda tandtråd eller tandstickor dagligen. En vanlig tandborste kommer nämligen inte åt emellan tänder på ett tillräckligt bra sätt.

Det är även bra att skölja med flour ibland. Man kan också tugga tuggummi med flour efter måltider. Tänk dock på att det aldrig kan ersätta tandborstning utan ska endast ses som ett komplement.

Regelbundna kontroller

Även om man sköter sina tänder bör alla gå till tandläkaren varje eller varannat år för att konreollera sina tänder och eventuellt vidta åtgärder. Det kan handla om att ta bort tandsten, laga hål eller få bättre tandkött. Mycket är genetiskt i livet och så även vår tandhälsa. Vissa har lätt att få karies andra har aldrig haft en enda hål. 

Vet man att man har lätt att få tandsten och karies så måste man gå till tandläkaren varje år. För andra kan det räcka med varannat eller till och med vart tredje år. Det kan också vara nödvändigt att gå till en tandhygiienist för att få extra hjälp om man lätt får problem med tänderna.

När en tand utsatts för yttre våld måste man söka hjälp akut. En trasig tand kan skada andra tänder och är mer utsatt för karies eftersom den skyddande emaljen är skadad.

11 Apr 2019

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.