Tandimplantat om du saknar egna tänder

Tandimplantat är ett bra alternativ för en person vars riktiga tänder lossnat eller av någon anledning måste tas bort. Tandimplantat kan göras både på en privatklinik och en tandvårdscentral.

Många människor, speciellt de som är lite äldre, saknar riktiga tänder. Orsaken till att de tas bort kan variera från fall till fall. Vissa kanske tappar dem på grund av ålder medan andra har dåliga tänder som behöver tas bort manuellt. Oavsett orsak ska varje tand som tas bort ersättas med en konstgjord sådan. Då har man två varianter att välja mellan, nämligen tandimplantat eller protes.

De allra flesta tandvårdskliniker erbjuder möjligheten till att få tandimplantat. Med andra ord är tandimplantat Malmö lika lätta att hitta som tandimplantat i Göteborg, Skövde eller på någon annan ort i Sverige. Sök helst upp en bra specialist nära din bostad eller arbetsplats.

Ett smart val i längden

Tandimplantat är ett smart val ifall man behöver ersätta förlorade tänder. Många väljer fortfarande proteser, men faktum är att de är långt ifrån lika bra. Löstagbara proteserna sitter inte fast i käkbenet, behöver rengöras dagligen och kan i många fall skapa en obehagskänsla. Tuggförmågan med proteser blir sämre och det finns även en risk för lossning.

Ett implantat fästs fast i käkbenet; något som innebär borrning och behandling. Detta kan anses obehagligt av vissa, och det med all rätt. Självklart görs det med smärtlindring men kan ändå upplevas som stressigt av en del patienter. Med andra ord rekommenderas protes för alla som upplever att proceduren med tandimplantat som otrevlig. Tandimplantat kan vara dyrare än protes men det är en engångsinvestering som oftast lönar sig i längden, om det är ett alternativ som känns passande för en.

Vilka fördelar har tandimplantat?

Saknar man tänder så har tandimplantat flera fördelar jämfört med alternativa lösningar. Det första är dess långvariga resultat. Tandimplantat är en permanent lösning och en engångsprocedur. Tandläkaren borrar i käkbenet, sätter fast tandimplantaten och behöver inte utföra flera ingrep.

Behandlingen görs stegvis vilket betyder att patienten får tid att anpassa sig till förändringen. Att implantat fästs i käkbenet kan upplevas som obehagligt men det är en utmärkt metod i längden. Med tiden växer den nämligen fast i käkbenet och medför inga problem. Ett stort plus är att ett tandimplantat inte bildar karies och inte har några åldersrestriktioner.

Tänk på att tandimplantat inte utesluter en god munhygien. Tandborstning, regelbundna tandläkarbesök och munsköljning måste man fortsätta med som vanligt, oavsett implantaten.

21 Sep 2020

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.