Tandimplantat eller brygga?

För den som har riktigt stora hål i tänderna så är det inte alltid möjligt att göra lagningar. Då kan man istället behöva dra ut tanden och göra ett tandimplantat. Förr gjorde man alltid det som kallas för en brygga men allt fler har gått över till det lite mer moderna sättet att byta ut tänder. Här kommer vi att gå igenom några fördelar med att välja ett tandimplantat mot att sätta in en brygga. Kan du göra alla ingrepp i hos en mindre tandläkare i exempelvis Hallonbergen eller behöver du åka in till Stockholm?

tansimplantat

Vanligt ingrepp

Många tänker att det är en krävande insats att operera in ett implantat i käkbenet. Det låter inte som något som din lokala tandläkare i Hallonbergen ger sig på. Men faktum är att det är ett vanligt ingrepp som många tandläkare genomför. Det krävs förvisso kirurgi för att genomföra operationen men lokala tandläkare är utbildade och tränade även för den typen av utmaningar.

De andra tänderna

En av de vanligaste orsakerna till att man numera undviker att sätta in en brygga är att det påverkar de andra tänderna. En tand har väldigt tålig yta och emaljen är ett hårt material. Men när du sätter in en brygga så monteras just en brygga mellan de två närliggande tänderna. Effekten blir att mellan tänderna, i gluggen, kan en ny syntetisk tand monteras in. Dessvärre kommer de andra två tändernas emalj att skadas. Skadad emalj tenderar att påverkas mer av syraangrepp, socker och annat som ger hål i tänderna. Risken är att du måste gör extra många besök hos kliniken i Hallonbergen för att du väljer den gamla och billigare metoden.

Enkelt att byta tandimplantat

Själva operationen innebär att du får ett slags stift fastmonterat i käkbenet där du sen kan fästa din nya tand. En fördel är att du enkelt kan montera loss implantatet och byta till ett nytt om det skulle behövas. Det är också lättare att komma åt och rengöra i och med att du kan ta loss tanden och borsta eller skölja i gluggen.

Sammanfattningsvis

Ett implantat kostar i regel mer än att montera in en klassiska brygga mellan tänderna. Kortsiktigt är det alltså ett dyrare ingrepp men det kan spara både pengar och huvudvärk över tid. Det är enkelt att rengöra runt implantatet vilket minskar risker för andra besvär. Du slipper skada de närliggande tänderna och minskar därmed risken för hål i dem på grund av skador på emaljen. För den som kan göra investeringen i närtid och som kan tänka sig att vara med om en regelrätt operation så är implantatet i många fall att föredra.

Här kan du läsa mer om tandimplantat: http://www.tandläkarehallonbergen.se/tandimplantat-hallonbergen

 

18 Oct 2018

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.