Tänder – viktiga för självkänslan

Tänder betyder mer än vi tror. Många tar sina tänder för givna, man är kanske lite missnöjd med färgen eller att någon tand sitter snett, men på det stora hela tänker man inte så mycket på tänderna och drar sig inte för att till exempel skratta offentligt eller le på bild.

I en storstad som Stockholm är leendet och utseendet viktigt. Här finns många som lägger ner stora pengar på att förbättra sitt utseende, även tänderna. I den andra änden av skalan finns de människor som av olika anledningar hamnat utanför och fallit in i missbruk eller psykisk ohälsa. I denna grupp är det inte ovanligt med tandlossning eller andra problem kopplade till tänderna. Tandvården i Sverige är subventionerad, men den är inte gratis, och är man fattig och utslagen har man inte råd att gå till tandläkaren. I bästa fall kan socialen hjälpa till, men då måste man vilja göra något åt sina tänder.

Man behöver dock inte vara fattig eller ha missbruksproblem för att få problem med tänderna. Är man gammal är det inte ovanligt att råka ut för tandlossning. Vissa blir av med en tand eller två i en olycka. Har man blivit av med tänder är det lätt att bli dömd av omgivningen, det syns direkt. Att bli tagne på allvar och respekterad med en stor glugg i främre tandraden är inte lätt i Stockholm, eller någon annanstans i Sverige heller för den delen.

Tandimplantat

Ett tandimplantat är den permanenta lösningen för den som blivit av med en tand. I stort sett alla som blivit av med en tand kan få den ersatt med ett tandimplantat. Ett tandimplantat är den enda fullgoda ersättningen för en riktig tand, och den både känns och ser ut som en.

I Stockholm erbjuder så gott som alla kliniker tandimplantat. Eftersom tandavsaknad anses så stigmatiserande är det också många kliniker som erbjuder räntefria avbetalningar på tandimplantat, som annars kan bli rätt dyrt. Tandvårdsförsäkringen och högkostnadsskyddet täcker en del, men det är inte ovanligt att ett tandimplantat kostar patienten upp emot 10.000 kronor. Att ha möjlighet att ta denna kostnad på avbetalning är guld värt för många. Läs här för mer information: www.tandimplantatstockholm.nu.

Titan

Ett tandimplantat innebär att en skruv av titan fästs i käkbenet. Denna skruv är den artificiella kronan som tanden sedan fästs i. Titan är ett biokompatibelt material, vilket gör att titanskruven växer fast i käkbenet och blir en del av kroppen. När titanskruven växt fast och käkbenet läkt helt kan den nya tanden skruvas fast. Den nya tanden utformas och färgas för att passa in perfekt där den gamla tanden satt. Ett tandimplantat går inte att skilja från en riktigt tand annat än av ett tränat öga.

En andra chans

Det går att ersätta samtliga tänder i käkarna med implantat, men det måste göras i etapper så at kroppen hinner med att bearbeta och läka mellan varven. Att ersätta samtliga tänder blir också fruktansvärt dyrt. För den som är i behov av en andra chans i livet finns dock diverse bidrag och stöd att söka för exempelvis tandimplantat. Med en ny uppsättning tänder kan livsgnistan återvända och det kan bli den nystart man har väntat på för att kunna vända saker och ting på rätt köl igen.

10 Jan 2018

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.