Skalfasaden ger vackrare leende

Skalfasaden är en del av den estetiska tandvården och är ett bra alternativ till porslinskronor. Fördelarna med den metoden är många vilket gör den ganska populär bland patienterna.

Det är kanske inte alla som känner till vad är en skalfasad. Skalfasader används för att dölja avslagna, spruckna eller missfärgade tänder. Metoden kan även korrigera alltför stora mellanrum mellan tänderna och dessutom rätta till trångställda tänder. De traditionella porslinskronorna används fortfarande dock är skalfasader ett modernare och skonsammare alternativ. Den största fördelen är att en skalfasad har en betydligt mindre åverkan på tanden. Oftast behöver inte tanden borras. Ett annat plus är att fasaden kan hålla upp till 20 år och ser helt naturligt ut. Precis som porslinskronor är skalfasader skräddarsydda för varje person. Ett tunt skal av porslinsliknande material cementeras fast på tanden, dock endast på den synliga delen. Skalfasader håller längre och ger ett vackert leende.

Att tänka på före en behandling

Alla behandlingar inom Tandvården kräver en hel del förberedelser. Samma gäller givetvis skalfasader. Vad bör man tänka på om man funderar på att skaffa skalfasader? Bland det första man ska ta hänsyn till är att en skalfasad är en permanent behandling där en del av emaljen slipas bort. Därför bör man vara säker på att detta är den rätta behandlingen. Man ska också helst välja en procedur med bedövning oavsett om man har känsliga eller mindre känsliga tänder. Skalfasader lämpas inte för att knäcka nötter, bita i hårda kärnor eller öppna kapsyler - något som de vanliga tänderna inte heller bör användas för. Om flera skalfasader måste bli utförda i samma käke rekommenderar tandvårdsspecialisterna att även ha en bettskena.

Vad kostar en skalfasad?

Skalfasader kan skilja sig i pris. Till exempel en behandling i en större stad kan vara lite dyrare. Sök gärna på de kliniker som ligger i närheten och jämför priser. Skalfasader i Göteborg kan vara rätt sökord om man är en göteborgare till exempel. Det viktigaste att tänka på inför behandlingen är att den oftast delas i olika skeden som är kopplade till varandra men ändå har olika priser. Följande delmoment brukar finnas med: basundersökning, fasader och inlägg samt tandhygienistbehandling. Många kliniker är även anslutna till Försäkringskassan vilket kan leda till att olika avdrag görs i enlighet med avtalet. Så det är självklart billigare att anlita en klinik som samarbetar med Försäkringskassan jämfört med en sådan som är helt och hållet i privat regi.

18 May 2020

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.