När du behöver undersöka dina tänder

Behöver du undersöka dina tänder? Det är viktigt att regelbundet göra det. Har du hål, eller början på ett hål, kan tandläkaren laga det, redan innan det har utvecklats till något skadligt. Och har du missfärgningar, som till exempel plack, kan tandläkaren ta bort placket. Har du bruna tänder, efter åratal av kaffe- och tedrickande, och många godsaker så blir tänderna missfärgade och det kan vara bäst att gå till en tandläkare och få fina och rena tänder som blir vita hos tandläkaren.

Det är bra för en hälsosam munhygien

En bra munhygien börjar ju hemma, med tandborstning, tandtråd, fluorskölj och bra matvanor, men trots allt det, är det få som har vita tänder hela livet. Och även om man inte få hål i tänderna riskerar man att drabbas av slitna tänder och med årens lopp blir tänderna svagare och av sämre kvalitet. Rätt som det är, biter man av dem och delar av tänderna går av. Har man ätit ett antal morötter i flera år, knäckebröd och hårda saker, sliter det på tänderna. På samma sätt är det med tandköttet som blir slitet.

Det är riktigt dåligt för munhygienen

Snusar man eller röker, då ryker oftast hygienen i munnen. Nikotin är bland det mest skadliga som man kan ha i munnen. Snus fräter på tandköttet och ger en dålig bakteriekultur i munnen, och här pratar vi inte om någon trevlig kultur utan om skadliga bakterier. Att gå till en tandläkare regelbundet är ett absolut måste om man snusar eller röker. Då är till och med alkohol bättre för tänderna, även om alkohol är skadligt för resten av kroppen. Har man till exempel lite för lite saliv i munnen, bör man ha en fluortablett eller någon annan sockerfri tablett i munnen, eftersom saliven är bland det bästa som du kan mot karies och hål i tänderna.

Som du säkert vet vid det här laget är alltså regelbundna besök hos tandläkare det bästa skyddet mot hål i tänderna och dåligt tandkött. En tandläkare som du får bra kontakt med och som lär känna dig och dina vanor, är bland det bästa skyddet som du behöver för att inte behöva göra stora operationer som verkligen kostar mycket. Gnisslar du tänder och pressar dem på nätterna på grund av stress, är det viktigt att du får en bettskena som kan skydda dina tänder. Här kan du läsa mer om en tandläkare på Östermalm i Stockholm.

22 Nov 2018

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.