När behövs en tandställning?

Det är inte alltid allting går som man vill. För ganska många, barn såväl som vuxna, kan det vara tänder som krånglar. Hur vet man när det är dags att söka hjälp? Här kommer information och tips!

I allmänhet brukar detta med tandställning och tänders utveckling sköta sig alldeles utmärkt på egen hand. Barn får tänder, även om åldern varierar, tappar mjölktänder och får permanenta sådana istället. Ibland, dock, händer det inte riktigt så. Sjukdomar, men också bara den naturliga variationen, gör ibland att tänder kommer för tätt, för tidigt eller på sätt som inte riktigt fungerar. En annan vanlig orsak till att det blir problem är olycksfall. Människor ramlar eller råkar ut för olyckor av olika slag och slår ut tänder. Handlar det om barn kan det då också hända att det nya tandanlaget störs på olika sätt. Många gånger kan det hela ordnas med en tandställning.

Ingår tandställning i min tandvårdsförsäkring?

När någon har fått problem med tänderna och deras positioner behöver en tandläkare kontaktas. Detta är starten på en process och syftet är att man ska slippa eller lindra besvär. När det gäller just ersättning kan man generellt säga att det är en bedömningsfråga. Den som har en felaktig tandställning kan också ha problem med att tugga, värk i käken eller i andra berörda delar och då bedöms det vara ett medicinskt problem där kostnader kan ersättas.

Handlar det däremot om att man upplever att tänderna är “fula” är det en kosmetisk fråga. Man kan fortfarande antagligen få tandläkarhjälp men får stå för kostnaden själv. Gränsen mellan kosmetiska problem och medicinska är inte alltid glasklar - ibland är det bådadera. En bedömning från din tandläkare kommer att hjälpa till att identifiera problemet och föreslå möjliga lösningar.

Modern tandreglering med finess

Idag sker tandreglering enligt huvudprincipen att man korrigerar bett sakta och försiktigt tills man uppnått bästa möjliga resultat. Fjärran är gamla tiders stålburar. Idag kan mycket tandreglering ske med mjuka och genomskinliga tandställningar. En lyckad reglering tar tid och även många besök hos tandläkaren men resultaten brukar bli alldeles lysande.

Har du problem med dina tänder? Kontakta din tandläkare snarast. Det finns ingen anledning att gå och ha ont, utan hjälp finns att få. Tuggförmåga och smärtfrihet eftersträvas men tandläkare förstår att även den utseendemässiga biten är viktig för de flesta. När processen är klar och tänderna sitter som de ska kan du glädja dig åt ett normalt fungerande bett.

25 Apr 2020

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.