Gör det ont att behandlas med Invisalign?

Invisalign är en relativt ny behandlingsform för reglering av tänder. Därmed har patienterna fortfarande många frågor. En vanlig fråga är – Gör det ont att behandlas med invisalign?

Nej, det gör inte ont att få en behandling med invisalign. Men det kan kännas obehagligt under vissa dagar.

Obehag på grund av tryck

Det kan uppstå ett visst obehag kring tänderna när behandling genomförs. Detta inte minst när man byter skena. Skenornas funktion är ju att sakta pressa tänderna till ett nytt läge. Därmed kan det uppstå en viss känsla av ”tryck” på tänderna när behandling pågår. Det vanligaste är att det försvinner efter någon dag. 

Är det farligt?

Nej, det är inte farligt utan egentligen bara ett bevis på att skenorna ”gör sitt jobb”. De spänningar som upplevs sker just på grund av att skenorna pressar tänderna åt rätt håll. 

Kan jag äta smärtstillande?

Om du behöver äta smärtstillande på grund av smärtan i tänderna bör du ta ut skenan och direkt kontakta din tandläkare. Det är inte tänkt att det ska göra så ont vid tandreglering. 

Gör det mindre ont med klassiska behandlingar?

Det är svårt att säga om invisalign gör mer eller mindre ont än en klassisk tandreglering. Ingen av dessa behandlingsformer förväntas skapa någon större smärta hos patienten även om det kan upplevas obehagligt. Dessutom är smärta så individuellt. 

Det finns tandläkare som hävdar att invisalign ”tycks orsaka” en mindre smärta än tandställning. Men detta är alltså inte vetenskapligt bevisat. Svårigheten sitter inte minst i möjligheten att mäta smärta och att en och samma person inte kan genomföra bägge behandlingsformerna och avgöra smärtnivån på dessa. 

Kan membranets kanter filas?

Membranet kan ibland upplevas irriterande för tandköttet. Detta genom att det trycker på för hårt. Om man upplever det irriterande kan membranet filas ner med en nagelfil. Slipa ner kanterna minimalt och prova sedan en dag för att kunna uppleva skillnaden. 

Upplever du att det ändå inte passar bör tandläkaren kontaktas. De allra flesta membran passar perfekt eftersom de individuellt anpassade. Men mänsklig faktor och tillverkningsfel kan vid ytterst få tillfällen göra att membranen behöver göras om. 

Kontakta alltid tandläkare vid frågor!

Oavsett om det är smärta eller bara obehagligt att ha membranen bör tandläkare kontaktas. Det är bättre att kontakta en gång för mycket än en gång för lite. Med tanke på att återkontrollerna är efter sex till åtta veckor kan det annars ta lång tid innan tandläkaren får möjlighet att korrigera eventuella fel.

Mer information om hur invisalign går till hittar du här: https://www.invisalignstockholm.net/

7 Jan 2020

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.