Ett brett och glatt leende

Alla har inte lätt för att le. Alla är inte lagda åt det glada hållet. De flesta har däremot viljan att le. Leendet är en grundläggande del av mänsklig kommunikation. Så varför ler då inte alla?

Det vackraste leendet är inte det perfekta leendet. Det vackraste leendet finner man inte nödvändigtvis heller på människan med det perfektaste utseendet och med de jämnaste tänderna. Det vackraste leendet ses oftast i ansiktet hos babyn som testar att le för allra första gången. Ett vackert leende är äkta och uttrycker en genuin glädje. Ett leende ska signalera vänskap och glädje. Sedan är det naturligtvis inte heller fel om tänderna är jämna och vackra, men det är aldrig huvudsyftet. När en människa ler frigörs faktiskt hormoner som gör att man blir gladare. Att inte våga le glatt och naturligt pga. felställda tänder kan vara en ren plåga. Tänder som inte växt rätt eller som inte fungerar bra pga. skador kan orsaka fysiskt smärtsamma tillstånd både lokalt och i anslutande områden.

Felställningar går att åtgärda

Det är inte så att någon absolut måste gå omkring och lida. För den som fått problem med sneda tänder pga. skador finns alla möjligheter att få hjälp. Likaså kan den som inte har fysiska problem utan psykiska få hjälp med att åtgärda sin imperfekta tandrad. En bra åtgärd kan då vara att använda Invisalign. Kortfattat kan man beskriva Invisalign som en annorlunda och modernare tandställning. Många människor minns med rysningar metallställningar som bars dygnet runt i åratal med smärtor och tuggproblem som följd. Tänder korrigerades, men till vilket pris?

Hur fungerar en modern korrigering?

Till att börja med använder man den senaste tekniken. Med hjälp av bilder på tänderna och speciella dataprogram räknar man ut vilka tänder som behöver rättas till och hur mycket. Sedan får man en specialdesignad tandställning i genomskinlig plast som faktiskt inte ens syns. Principen är att korrigeringen sker bit för bit. Den första ställningen byts efter några veckor när tänderna börjat flytta sig något. Sedan fortsätter man med nästa modell, och därefter nästa. Slutligen, efter kanske ett halvår, har tänderna sitt korrekta utseende och man kan få en permanent ställning att använda. Skyddet är lätt att sätta in och kan tas ut vid måltider. Om inte tandläkaren invänder behöver man inte heller ha den nattetid - men det är inget problem att sova med ställningen på plats. Vill du reglera tänderna ska du absolut prova Invisalign.

29 Oct 2020

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.