Det är viktigt med bra tänder

Bra tänder är viktigt för vårt välmående. Ibland händer det att man förlorar en eller flera av sina tänder. Tack och lov finns olika lösningar att ta till för att återställa tandraden.

Att förlora en eller flera tänder kan vara väldigt jobbigt och ge upphov till stort lidande. Naturligtvis för att det blir svårt att äta och kanske att njuta av maten, men även för att det i många sociala sammanhang kan vara stigmatiserande. Det är heller inte ovanligt att man skäms för sitt utseende, något som också kan få sociala följder. Tänderna är helt enkelt jätteviktiga för oss och tack och lov finns det ett par olika lösningar att ta till om man har förlorat tänder. Det finns exempelvis både lösa tänder och bryggor men även tandimplantat.

Så fungerar tandimplantat

Ett tandimplantat innebär att titanskruvar opereras in i käkbenet och på dessa fäster man sedan tandimplantaten. Fördelen med tandimplantat är att de är permanenta och inte behöver tas ut för att rengöras, utan de borstas istället på samma sätt som vanliga tänder. Utseendemässigt anpassas de till käkens övriga tänder i både form och färg så att de blir omöjliga att skilja från vanliga tänder.

Innan man kan få tandimplantat inopererade görs det en grundlig utredning, eftersom det av medicinska skäl inte är alla som kan ha tandimplantat. Man tittar då både på allmänhälsan, munhälsan och käkbenet för att avgöra om implantat är den bästa lösningen eller om det kanske blir bättre med broar eller lösa tänder.

Viktiga saker att tänka på vid val av tandläkare

Funderar man på en implantatbehandling ska man vända sig till en erfaren tandläkare specialiserad på tandimplantat. Då tandimplantat är ett relativt stort ingrepp är det viktigt att det blir rätt från början, eftersom det kan vara komplicerat att göra om det.

Det är också viktigt att tandläkaren använder sig av ett beprövat och pålitligt tandimplantatsystem. Därför kan man inte bara gå efter priset då man väljer tandläkare. Givetvis kan man jämföra priset mellan de tandläkare som använder samma system, men det är viktigt att detta då är ett väl beprövat sådant. Tandimplantat är en så pass komplicerad och dyr behandling och att försöka komma ner i pris genom att välja tandimplantat av sämre kvalitet är en dålig idé. Många tandläkare erbjuder därför hjälp med finansiering och då ofta räntefritt. En liten del av kostnaden står även Försäkringskassan för.

24 Oct 2020

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.