Allt färre i Solna anser sig ha råd att gå till tandläkaren

Det blir allt vanligare bland framför allt låginkomsttagare och pensionärer i Solna att man väljer bort tandvård för man inte anser sig ha råd. Trots att Solna har många bra tandläkare, som därmed är konkurrensutsatta och håller relativt sett låga priser, anser sig många inte ha tillräckligt med pengar för att bekosta ett tandläkarbesök. Orsaken är oftast att man misstänker att man har problem med tänderna som måste åtgärdas, och att man därmed ska dra på sig ytterligare kostnader. Detta skapar så klart en ond cirkel, som i längden gör att många får stora problem med tänderna.

Inte unikt för Solna

Det här problemet är så klart inte unikt för Solna, det finns i hela landet, men det blir kanske extra tydligt här i denna förort till Stockholm, där det faktiskt finns många tandläkare och där tandhälsan hos befolkningen generellt är väldigt god. Att fler och fler människor anser att det är så dyrt att gå till tandläkaren att de hellre får problem och riskerar att tappa tänder är alarmerande.

Men hur ser det egentligen ut? Vad kostar ett tandläkarbesök och varför är det nu så många som säger att de inte har råd?

Vad kostar det att gå till en tandläkare i Solna?

Att bli undersökt av en tandhygienist kostar runt 600 kronor i snitt på Solnas tandvårdsmottagningar. Att bli undersökt av en tandläkare kostar ungefär 800 kronor. Det årliga tandvårdsbidraget är på 300 kronor för personer mellan 30 och 65, och på 600 kronor per år för unga människor och pensionärer.

En pensionär kan alltså gå gratis till en tandhygienist en gång per år, något som i många fall räcker, förutsatt att man själv tar hand om sina tänder hemma. En person mellan 30 och 65 måste dock betala 300 kronor för ett årligt besök. Han kan dock välja att gå på en undersökning vartannat år, eftersom bidraget kan sparas ett år. Han kan då utnyttja de 600 kronor han sparat ihop till ett besök vartannat år.

Dyrare för den som inte sköter sina tänder

För den som skött sina tänder dåligt kan det dock bli betydligt dyrare. Borstar man inte tänderna och använder tandtråd kommer man förr eller senare att drabbas av karies eller parodontit, tandlossning, och då blir tandläkarräkningen betydligt dyrare. Har man fått dessa problem har man dock i regel inget val, man måste gå till tandläkaren om man inte vill bli helt tandlös.

Många tandläkare i Solna erbjuder avbetalningsplaner på tandvård, så att engångssumman inte ska bli för stor för den som har dåligt med pengar. Dessa lån är oftast räntefria och därför förmånliga för patienterna, men har man små marginaler kanske man ändå inte känner att man har råd. Då kan socialen vara en sista åtgärd. Det krävs dock synnerliga omständigheter för att man ska beviljas bidrag för att gå till tandläkaren av socialen.

Dålig egenvård straffar sig

Problemet med att många i Solna och övriga Sverige inte anser sig ha råd att gå till tandläkaren är således för det mesta att man skött sina tänder för dåligt. Man tänkte när man var ung och stark att man hade bra tänder och inte behövde bry sig så mycket, något som straffar sig på äldre dagar. Nu har man fått stora problem och tandläkarräkningarna skjuter i höjden. Det kan så klart kännas orättvist.

Dålig tandhälsa uppstår inte av sig själv

Dock kan man ju jämföra med vanlig sjukvård, som är betydligt mer subventionerad. Alla kan drabbas av sjukdomar. Även den som skött sin kropp perfekt, motionerat och ätit rätt kan få lunginflammation, influensa eller cancer. Men när det gäller tänderna handlar 95% om hur vi själva tar hand om dem. Den som borstar och rengör sina tänder två gånger om dagen varje dag i hela sitt liv, och tar det lugnt med godis och småätande, kommer med största sannolikhet inte att få några problem med tänderna. Han eller hon kan gå på en rutinkontroll en gång per år och få den kostnaden betald av staten.

Den som därmed misskött sina tänder och får problem kommer att få det svårt om hen har dåligt med pengar. Det kommer att bli alltför dyrt att gå till tandläkaren, varpå man undviker det och tänderna blir ännu sämre. Rättvist eller orättvist? En svår fråga som tål att diskuteras.

10 Oct 2018

En guide till nya tänder!

Här finner du information om nya tänder.  Av någon anledning kanske du behöver ett tandimplantat och letar information om detta. Det finner du här! Problem kring svarta tänder och varför du får ilande tänder är två andra ämnem som behandlas i denna guide.